ΚΕΠΚΑ: Ανησυχία για τον τρόπο ελέγχου των τροφίμων
Θεσσαλονίκη: Τις έντονες επιφυλάξεις του για τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κτηνοτροφική μονάδα του Κιλκίς.
Θεσσαλονίκη: Τις έντονες επιφυλάξεις του για τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των τροφίμων στη χώρα μας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΚΑ), με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κτηνοτροφική μονάδα του Κιλκίς.
Οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΚΑ τονίζουν ότι δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δεν μπορεί να πράξει σωστά το έργο του, καθώς λειτουργεί με το 10% του απαιτούμενου προσωπικού και με αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες.
Το ΚΕΠΚΑ έχει πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους περιορισμένης κλίμακας σε επίσημα πανεπιστημιακά εργαστήρια για προϊόντα υψηλού κινδύνου, με στόχο την ενημέρωση των μελών του και του κοινού.
Πρόσφατα ελέγχθηκαν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων δέκα συνολικά δείγματα φράουλας και κερασιών, από την αγορά της Θεσσαλονίκης, στα οποία με σύγχρονες μεθόδους αναζητήθηκε η πιθανή παρουσία 60 ενεργών φυτοφαρμάκων. Από τα δέκα δείγματα , τα τρία βρέθηκαν θετικά, αλλά μέσα στα επιτρεπτά όρια.
Πάντως, οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΚΑ επισημαίνουν ότι, δεδομένης της υψηλής δαπάνης τέτοιων αναλύσεων, ο αριθμός των δειγμάτων που εξετάστηκε ήταν αρκετά μικρός για να βγάλει κανείς στατιστικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα και ενδέχεται σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων να βρεθούν κάποια αντικανονικά.
Επίσης, αν και οι τιμές των φυτοφαρμάκων που μετρήθηκαν ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ασφαλή, αφενός μεν γιατί τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων δρουν αθροιστικά και αφετέρου διότι ο τρόπος προσδιορισμού των ανώτατων επιτρεπτών ορίων έχει αμφισβητηθεί διεθνώς και βρίσκεται υπό μελέτη για αναθεώρηση.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Χαμός στο Άνφιλντ για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων
- Βλάχος: «Όλα τα παιδιά έβγαλαν ενέργεια και ποιότητα»
- Ο Τραμπ «κλείνει» τα Στενά του Ορμούζ – Κατηγορεί το Ιράν για «παγκόσμιο εκβιασμό»
- Μπλόκο στο Πάσχα με μολότοφ έβαλε η ΕΛ.ΑΣ. – Έγιναν 14 συλλήψεις πριν την Ανάσταση στην Αττική
- Μαγνησία: Ιερέας δεν έλεγε το «Χριστός ανέστη» αν δεν σταματούσαν τα πυροτεχνήματα
- Ενορχηστρωμένο μπαράζ μηνυμάτων στηρίζει τον Όρμπαν στο Telegram – Οι υποψίες στη Ρωσία
- «Στη λίστα του Ολυμπιακού για αντί-Πίτερς ο Αϊζέια Μάικ» (vid)
- Ζαμπόλι: «Εγώ γνώρισα τους Μελάνια και Ντόναλντ Τραμπ» – Νέες σκιές από την υπόθεση Έπσταϊν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442