Η ζωή των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απειλείται
Την ανησυχία της για τις απειλές που δέχονται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες του κόσμου εξέφρασε την Τετάρτη η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Την ανησυχία της για τις απειλές που δέχονται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες του κόσμου εξέφρασε την Τετάρτη η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή, καλεί άμεσα όλα τα κράτη να συνεργαστούν με την ειδική εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, τη δικηγόρο Χίνα Τζιλάνι, πακιστανικής καταγωγής, η οποία διερευνά τέτοιες περιπτώσεις.
Στην πρώτη ετήσια έκθεσή της, η Τζιλάνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το «μεγάλο αριθμό αναφορών που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων αγωνίζονται για αυτά».
Η εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν έχει ήδη απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις στην Κολομβία, τη Γουατεμάλα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, όπου αναφέρθηκαν τα περισσότερα περιστατικά.
Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, η οργάνωση Human Rights Watch κατέγραψε 350 περιπτώσεις ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έπεσαν θύματα των δυνάμεων καταστολής σε 52 χώρες. «Η Λατινική Αμερική κατέχει πάντα το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων απειλών δολοφονίας, εξαφανίσεων και συνοπτικών εκτελέσεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αποκαλύπτει η οργάνωση, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο «θλιβερό παράδειγμα» του Κιργιστάν, της Τουρκίας και του Κονγκό.
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα