Η διαδικασία αφαίρεσης του λίπους από το γάλα ίσως ενέχει κινδύνους για τη υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (Public Health Laboratory Service, PHLS). Όπως αναφέρει το BBC, η διαδικασία που ακολουθείται για το διαχωρισμό του λίπους από το γάλα -κυρίως σε μικρές γαλακτοκομικές μονάδες- ενδέχεται να παρεμποδίζει σε μερικές περιπτώσεις την πλήρη παστερίωσή του.
Η διαδικασία αφαίρεσης του λίπους από το γάλα ίσως ενέχει κινδύνους για τη υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (Public Health Laboratory Service, PHLS). Όπως αναφέρει το BBC, η διαδικασία που ακολουθείται για το διαχωρισμό του λίπους από το γάλα -κυρίως σε μικρές γαλακτοκομικές μονάδες- ενδέχεται να παρεμποδίζει σε μερικές περιπτώσεις την πλήρη παστερίωσή του.
Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι η παστερίωση, η θέρμανση δηλαδή του γάλακτος στους 72 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν σε παλιές μονάδες επεξεργασίας, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες για παραγωγή αποβουτυρωμένου γάλακτος, προστίθεται εκ των υστέρων εξοπλισμός αφαίρεσης του λίπους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή η παστερίωση προηγείται του διαχωρισμού, είναι πιθανόν το γάλα να ρέει με υπερβολική ταχύτητα μέσα στη συσκευή θέρμανσης, με αποτέλεσμα να μην παραμένει στη σωστή θερμοκρασία για όση ώρα χρειάζεται ώστε να θανατωθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Η ασθένεια που προκαλείται συχνότερα από μη επαρκώς παστεριωμένο γάλα είναι η σαλμονέλωση. Εμφανίζεται με ήπια σχετικά συμπτώματα σε ενήλικες, μπορεί ωστόσο να αποβεί αρκετά επικίνδυνη σε παιδιά, ηλικιωμένους και αρρώστους.
Οι ερευνητές δεν συνέδεσαν την κατανάλωση γάλακτος με συγκεκριμένες περιπτώσεις σαλμονέλωσης στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι εντούτοις γνωστό ότι η μεγαλύτερη καταγραμμένη επιδημία της ασθένειας, με 18.000 κρούσματα στο Σικάγο το 1984, προκλήθηκε από κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος.