Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Και τα πρόβατα μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο των τρελών αγελάδων

Και τα πρόβατα μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο των τρελών αγελάδων

Τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου των τρελών αγελάδων στα πρόβατα εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες που μετέχουν σε ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντικείμενο την εξέλιξη της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στους ζωικούς πληθυσμούς της Ευρώπης.

72

Τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου των τρελών αγελάδων στα πρόβατα εξετάζουν τώρα οι επιστήμονες που μετέχουν σε ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αντικείμενο την εξέλιξη της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στους ζωικούς πληθυσμούς της Ευρώπης.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα πρόβατα μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο, ο πρόεδρος της ειδικής ομάδας της Κομισιόν, καθηγητής Εμανουέλ Βανοπντένμπος, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος υφίσταται.


Ο καθηγητής ανέφερε, μάλιστα, ότι ήδη η τρομώδης νόσος (scrapie), η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη νόσο των τρελών αγελάδων, βρίσκεται σε έξαρση στα κοπάδια των προβάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Εξάλλου, στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών τρία κοπάδια προβάτων έχουν προσβληθεί από μία νευρολογική ασθένεια που θα μπορούσε να είναι η νόσος των τρελών αγελάδων.


Νέα κρούσματα της νόσου στη Γαλλία


Δύο νέα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε αγελάδες που εκτρέφονταν στη δυτική Γαλλία, ανεβάζοντας σε 30 το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή του χρόνου.


Οι δύο αυτές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σε αγελάδες που γεννήθηκαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1995, δηλαδή μετά την απαγόρευση της χρήσης ζωικών αλεύρων για ζωοτροφές τον Ιούλιο του 1990.


Οι Ευρωπαίοι αρνούνται να αγοράσουν βοδινό από τη Βρετανία


Μόλις 500 τόνους βοδινού έχει εξαγάγει η Βρετανία τον τελευταίο χρόνο, αφότου η Ευρωπαϊκή Ενωση ήρε την απαγόρευση εξαγωγής κρεάτων που παράγονται στη Γηραιά Αλβιόνα.


Οπως μετέδωσε το BBC την Τρίτη, η Βρετανία εξήγε 191.000 τόνους βοδινού πριν ξεσπάσει η επιδημία της νόσου και, παρά την άρση της απαγόρευσης από την ΕΕ, η Γαλλία εξαλουθεί να μην εισάγει βρετανικά κρέατα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies