Αμφισβητούν οι ΗΠΑ τη νομιμότητα των κρατικών επιδοτήσεων για την κατασκευή του σούπερ τζάμπο
Το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να εμποδίσουν τις επιδοτήσεις ευρωπαϊκών κρατών στην Airbus για την κατασκευή του νέου σούπερ τζάμπο, όπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.
46
Το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να εμποδίσουν τις επιδοτήσεις ευρωπαϊκών κρατών στην Airbus για την κατασκευή του νέου σούπερ τζάμπο, όπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον ζήτησε από δύο κράτη, τη Βρετανία και τη Γερμανία, εταιρείες των οποίων μετέχουν στην Airbus, να δώσουν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες των κρατικών επιχορηγήσεων για την κατασκευή του Α3ΧΧ, που θα είναι το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου. Αυτό που κυρίως απασχολεί τις ΗΠΑ είναι αν τα δάνεια των ευρωπαϊκών κρατών θα δοθούν στην Airbus με το επιτόκιο της αγοράς, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα παραβιάζονται οι κανονισμοί του ΠΟΕ.
Η Βρετανία απάντησε στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας πως η επιδότηση δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα του διεθνούς εμπορίου, ενώ η Γερμανία χαρακτήρισε πρόωρη την όλη συζήτηση, καθώς -όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε πιο βαθμό θα ενισχύσει οικονομικά την κατασκευή του νέου αεροσκάφους.
Το Α3ΧΧ -του οποίου η κατασκευή εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα- αναμένεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία του μέχρι σήμερα μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους, του 747 της αμερικανικής εταιρείας Boeing.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Αεροσκάφος της United Airlines χτυπά φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσεϊ πριν προσγειωθεί
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- ΦΠΑ: Έρχεται κούρεμα» έως 80% στα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις
- Αντικαταστάθηκε ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού με απόφαση Κικίλια
- Πώς το scrolling επηρεάζει τον εγκέφαλό μας
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ζητά εκλογές και οδηγείται σε «μετωπική» με τον Μητσοτάκη
- Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι πάνε ταμείο
- Συνταγή: Σαλάτα με κριθαράκι και ρεβύθια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442