Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αμυδρές ελπίδες για τη σωτηρία του Iridium

Αμυδρές ελπίδες για τη σωτηρία του Iridium

Προσφορά 50 εκατομμυρίων δολαρίων (18,3 τρισ. δρχ.) κατέθεσε εξέχουσα εταιρεία επενδύσεων της Νέας Υόρκης για την εξαγορά της Iridium, δίνοντας κάποια ελπίδα για την επιβίωση του πολυδιαφημισμένου αλλά ατυχήσαντος συστήματος δορυφορικής τηλεφωνίας.

39

Προσφορά 50 εκατομμυρίων δολαρίων (18,3 τρισ. δρχ.) κατέθεσε εξέχουσα εταιρεία επενδύσεων της Νέας Υόρκης για την εξαγορά της Iridium, δίνοντας κάποια ελπίδα για την επιβίωση του πολυδιαφημισμένου αλλά ατυχήσαντος συστήματος δορυφορικής τηλεφωνίας.

Η Castle Harlan έχει υποβάλει την πρότασή της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο που εξετάζει το αίτημα χρεοκοπίας της εταιρείας Iridium. To Mάρτιο, το δικαστήριο είχε εγκρίνει το αίτημα της Iridium να παύσει τη λειτουργία της και να καταστρέψει τους 66 δορυφόρους, αξίας 55 δισ. δολαρίων, θέτοντάς τους εκτός τροχιάς.


Εκπρόσωπος της Motorola, βασικού επενδυτή της Iridium, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Castle Harlan εδώ και εβδομάδες. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιουνίου. Ο ίδιος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Motorola δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει στο νέο εγχείρημα, δεδομένου ότι ήδη ξοδεύει αρκετά εκατομμύρια δολάρια το μήνα για παραμείνουν οι δορυφόροι του Iridium σε τροχιά.


H ακρόαση του δικαστηρίου για την προσφορά της Castle Harlan έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 7 Ιουνίου.


H Iridium, πάντως, έχει προσκαλέσει ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 28 Ιουλίου, δεδομένου ότι η οικονομική προσφορά του Νεοϋορκέζου επενδυτή δεν θεωρείται ικανοποιητική, σε σχέση με το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του δορυφορικού συστήματος.


Το Iridium ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 1998, προσελκύοντας την προσοχή των απανταχού υποψήφιων πελατών, όχι τόσο για την παγκόσμια κάλυψη που προσφέρει όσο για το υψηλό κόστος των τηλεφωνικών συσκευών (περί τα 3.000 δολάρια η καθεμία, περίπου 1 εκατ. δρχ.) αλλά και της χρέωσης των κλήσεων (7 δολάρια ή 2.500 δρχ. ανά λεπτό).


Το καλοκαίρι του 1999 οι τιμές έπεσαν, αλλά εν τω μεταξύ είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο η ανταγωνιστική υπηρεσία της Globalstar Telecommunications. Το σύστημα δορυφορικής τηλεφωνίας της Globalstar προσφέρεται ήδη στις ΗΠΑ από τα τέλη Φεβρουαρίου.


Στην πρότασή της η Castle Harlan ζητά περιθώριο 45 ημερών, διάστημα στο οποίο θα εκτιμήσει τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακών της σχεδίων. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, δεν θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην εξαγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο