Μάχη για την τιμή του βαρελιού στη σύνοδο του ΟΠΕΚ
Σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τις ενδείξεις της πρώτης ημέρας (Δευτέρα) της διάσκεψης του Οργανισμού στη Βιέννη.
Σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τις ενδείξεις της πρώτης ημέρας (Δευτέρα) της διάσκεψης του Οργανισμού στη Βιέννη.
Οι συνεχείς συναντήσεις των εκπροσώπων των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, στο περιθώριο της συνόδου, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρ όλο που όλες οι πλευρές τάσσονται υπέρ της αύξησης της ημερήσιας παραγωγής, για να αποκατασταθεί η σχέση προσφοράς-ζήτησης και να υποχωρήσει η αξία του βαρελιού, υπήρχαν σαφείς αντιρρήσεις σχετικά με το ποσοστό της αύξησης και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της στην τιμή του βαρελιού.
Παράλληλα, η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για την αποστολή ανταλλακτικών που θα χρησιμοποιηθούν από την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ και η αύξηση των ημερήσιων εξαγωγών του κατά 700.000 βαρέλια περιέπλεξαν την κατάσταση.
Eξάλλου, πιέσεις ασκούν και οι ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Στο πλαίσιο των αμερικανικών πιέσεων κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve) Αλαν Γκρίσπαν, ο οποίος τονίζει ότι, παρά το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν έχουν επηρεάσει προς το παρόν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η διατήρησή τους θα προκαλέσει σύντομα την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.
Εκτός, πάντως, από τις διαμάχες στους κόλπους του ΟΠΕΚ και τις πιέσεις από τρίτες χώρες, το επικρατέστερο σενάριο για την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου είναι η αύξηση κατά 7,4% ή 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Μολονότι σε αυτό αντιδρούν η Αλγερία, η Λιβύη και το Ιράν, το σενάριο αυτό είναι πιο κοντά στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, στην οποία επισημαίνεται ότι η παραγωγή 2,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας