Τι περιέχεται στο ελληνικό υπόμνημα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη
Η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή κάθε κράτος-μέλος και ένας επίτροπος, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη θα έχουν το δικαίωμα ονομασίας μέλους στην Επιτροπή, ώστε ο συνολικός αριθμός των μελών της να είναι ίσος με τον αριθμό των κρατών-μελών.
Η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή κάθε κράτος-μέλος και ένας επίτροπος, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη θα έχουν το δικαίωμα ονομασίας μέλους στην Επιτροπή, ώστε ο συνολικός αριθμός των μελών της να είναι ίσος με τον αριθμό των κρατών-μελών.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα της ελληνικής κυβέρνησης στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ που ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Η Ελλάδα θεωρεί λάθος, που θα υπονόμευε την αποτελεσματικότητα της Κομισιόν, την εισαγωγή διακρίσεων ανάμεσα στους επιτρόπους είτε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων (χαρτοφυλακίων) είτε στα δικαιώματα ψήφου.
Εξάλλου, στο ζήτημα της στάθμισης των ψήφων στο Συμβούλιο, θεωρεί ότι η επαναστάθμιση θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα, που δεν θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες της ΕΕ.
Πάντως, σε περίπτωση αλλαγής του συστήματος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει ως το πλέον κατάλληλο σύστημα αυτό της διπλής πλειοψηφίας. Ειδικότερα, στη διευρυμένη ΕΕ, για τη λήψη των αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία θα απαιτείται το 60% των κρατών-μελών, που θα εκφράζει το 60% τουλάχιστον του συνολικού πληθυσμού της Ενωσης.
Σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των ρυθμίσεων για την ενισχυμένη συνεργασία (ευελιξία), η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις της Συνθήκης του Αμστερνταμ δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί επίσης ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθούν στη Διακυβερνητική 2000 και κάποια άλλα θέματα που απαιτούν αντιμετώπιση μέσω της αναθεώρησης των Συνθηκών: πολιτικές που ενδιαφέρουν άμεσα τον πολίτη, ρυθμίσεις για τον αθλητισμό, την Κοινωνία και Οικονομία της Γνώσης, την πολιτική προστασίας των καταναλωτών (ασφάλεια τροφίμων), την πολιτική αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και την ενίσχυση των ρυθμίσεων για την απασχόληση.