Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
in.gr

Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής λόγω Υ2Κ

Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής με την ανατολή της νέας χιλιετίας, λόγω του προβλήματος του 2000 (Υ2Κ), που ενδέχεται να μπλοκάρει τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ή να δημιουργήσει προβλήματα στα πυρηνικά οπλοστάσια όλου του κόσμου, επισήμανε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαστεφάνου.

52

Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής με την ανατολή της νέας χιλιετίας, λόγω του προβλήματος του 2000 (Υ2Κ), που ενδέχεται να μπλοκάρει τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ή να δημιουργήσει προβλήματα στα πυρηνικά οπλοστάσια όλου του κόσμου, επισήμανε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαστεφάνου.

Οι πρώτες πληροφορίες, για το πως υποδέχτηκαν το 2000 οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, θα έρθουν από την Ιαπωνία, η οποία διαθέτει 56 τέτοιους, ενώ οι πληροφορίες για τα πυρηνικά οπλοστάσια θα μεταδοθούν από την Κορέα.

Πάντως, όλες οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες και οπλοστάσια βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, υπενθύμισε ο Παπαστεφάνου τονίζοντας ότι, αν ενδεχομένως παρουσιαστεί πρόβλημα στη λειτουργία τους, η πληροφορία θα μεταδοθεί αμέσως, ώστε οι υπόλοιπες χώρες να έχουν περιθώριο αντιμετώπισής του μέχρι και 24 ώρες.


Οσον αφορά στο βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, ο Παπαστεφάνου υπογράμμισε πως οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα και όλα βαίνουν καλώς. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι στη Σόφια λειτουργεί ένα από τα οκτώ κέντρα του παγκόσμιου οργάνου, που συντονίζει τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Εχουν όλοι τεθεί σε επιφυλακή και από αύριο θα δουλεύουν σε διπλές και τριπλές βάρδιες για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο προβλήματος. Ευελπιστώ ότι δεν θα συμβεί τίποτα πρόσθεσε.


Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς υπάρχει ένας μόνο μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας 5 mW στο Δημόκριτο, η λειτουργία του οποίου δεν βασίζεται σε κομπιούτερ.

Τα όργανά μας λειτουργούν και, σε περίπτωση που κάτι συμβεί σε άλλη χώρα, θα μας δώσουν αμέσως ένδειξη αν η ραδιενέργεια μετακινείται προς τη χώρα μας και εμείς θα ενημερώσουμε έγκαιρα το ελληνικό κοινό επισημαίνει ο Παπαστεφάνου.

ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
Απόρρητο