Παρασκευή 10 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
in.gr

Την Πέμπτη συνάντηση Σημίτη – Ετζεβίτ στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπουλέντ Ετζεβίτ, για κατ ιδίαν συνάντησή τους, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία απεστάλη διά της διπλωματικής οδού όπως ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

34

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπουλέντ Ετζεβίτ, για κατ ιδίαν συνάντησή τους, την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία απεστάλη διά της διπλωματικής οδού όπως ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ρέππας τη χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η όποια πρόοδος στο Κυπριακό συναρτάται από τη στάση της τουρκικής πλευράς.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοσταθμού Flash, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η πρόσκληση Ανάν, η οποία συνέπεσε χρονικά με την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή, σηματοδοτεί την κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα. Επιπλέον, η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, γεγονός που αναγκάζει την Ελλάδα να λάβει αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας, χωρίς να γνωρίζει τίποτε θετικά από τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις παλινωδίες του Ντενκτάς σχετικά με την αποδοχή της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα τρία σχετικά κείμενα του οργανισμού, καθώς στο πρώτο η πρόσκληση αφορούσε τον Κύπριο πρόεδρο και τον Ραούφ Ντενκτάς, στο δεύτερο οι δύο ηγέτες αποκαλούνταν εξοχότατοι, ενώ στο τρίτο γίνεται αναφορά στα μέρη.

Η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να σημειωθεί μόνο στη βάση της πλήρους ισότητας αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται η πλήρης υποστήριξη της Αγκυρας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως είναι σαφές ότι μία νέα συμβίωση στο νησί, μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Απριλίου 2026
Cookies