Σε ισχύ από 1η Αυγούστου οι αμερικανικοί δασμοί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρνείται ότι δίνεται νέα προθεσμία. Είπε ότι οι δασμοί 50% θα επιβληθούν στις χώρες που δεν θα έχουν συμφωνία, αφού λάβουν την επιστολή Τραμπ.
Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου για χώρες που δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, διαμήνυσε την Κυριακή με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θα στείλει επιστολές σε ορισμένους από τους εμπορικούς μας εταίρους λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσουν τα πράγματα, τότε την 1η Αυγούστου, θα γυρίσουν μπούμερανγκ πίσω στο επίπεδο δασμών της 2ας Απριλίου», δήλωσε ο Μπέσεντ μιλώντας σε εκπομπή του CNN.
Την 1η Αυγούστου, οι χώρες θα «λάβουν μια επιστολή που θα λέει ότι αν δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα επιστρέψουν στο επίπεδο της 2ας Απριλίου», είπε.
Ο Μπέσεντ απέρριψε την ιδέα ότι η 1η Αυγούστου είναι μια ακόμη νέα προθεσμία για τους δασμούς
«Όχι» Μπέσεντ σε νέα παράταση
Ο Μπέσεντ απέρριψε την ιδέα ότι η 1η Αυγούστου είναι μια ακόμη νέα προθεσμία για τους δασμούς, αλλά η ημερομηνία του Αυγούστου θα μπορούσε να δώσει στους εμπορικούς εταίρους περισσότερο χρόνο για να επαναδιαπραγματευτούν τους δασμολογικούς συντελεστές.
«Λέμε ότι αυτή είναι η στιγμή που συμβαίνει, αν θέλετε να επιταχύνετε τα πράγματα, κάντε το, αν θέλετε να επιστρέψετε στον παλιό συντελεστή, αυτή είναι η επιλογή σας», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Τον Απρίλιο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια 90ήμερη παύση στους υψηλούς δασμούς που είχε ανακοινώσει λίγες μέρες πριν για τους περισσότερους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους. Αυτή η 90ήμερη παύση πρόκειται να λήξει την Τετάρτη, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των επενδυτών και των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
Οι 12 επιστολές του Τραμπ
Τα σχόλια του Μπέσεντ έρχονται μετά την περασμένη εβδομάδα που ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει περίπου δώδεκα επιστολές στους εμπορικούς εταίρους τη Δευτέρα, ενημερώνοντάς τους για τους δασμολογικούς τους συντελεστές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
«Θα αρχίσουν να πληρώνουν την 1η Αυγούστου. Τα χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Αυγούστου, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Ο Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι νέες εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να ανακοινωθούν σύντομα.
«Περιμένω να δω αρκετές μεγάλες ανακοινώσεις τις επόμενες δύο ημέρες», είπε, όταν ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση είναι κοντά σε οποιεσδήποτε συμφωνίες πριν από την Τετάρτη.
- ΑΕΠ: Το στρεβλό μονοπάτι της ανάπτυξης στην Ελλάδα – Τι λείπει πραγματικά από την ελληνική οικονομία
- Τέσσερα χρόνια αργότερα στη σύνταξη οι σημερινοί 22χρονοι
- Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο ανακάλυψης φαρμάκων – Και μεταμορφώνει τη φαρμακευτική βιομηχανία
- Τα μαθηματικά της αποτυχίας – Οι ΗΠΑ επιχείρησαν 66 ανατροπές κυβερνήσεων, αλλά…
- We Belong Together – Ο Χάρι Στάιλς ετοιμάζει τη δισκογραφική επιστροφή του μετά από 4 χρόνια σιωπής
- Φρένο στα επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα και ζάχαρη στις ΗΠΑ








