Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Οι επιδιώξεις των δύο πλευρών

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Οι επιδιώξεις των δύο πλευρών

Η νέα δήλωση του Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα

Λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί  στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας, με την συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν τρεις μήνες από το τελευταίο τετ-α-τετ κορυφής, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να παγιωθεί η ηρεμία.

«Μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο ίδιος ο Ερντογάν εξάλλου, επανέλαβε σύμφωνα με το Anadolu, και σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Ελπίζω ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς».

Η νέα δήλωση Ερντογάν

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς». Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου

«Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι «εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει». Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», τόνισε.

Κάτι που είχε πει και πρόσφατα ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, όπου ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». Πρότεινε και εκεί τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Τι σημαίνει το «καζάν -καζάν»

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, η Τουρκία αναζητά θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες όπως είπε στο MEGA, «δεν είχε αποκτήσει με τη συνθήκη της Λωζάνης. Οπότε η λογική της είναι πως το Αιγαίο βρέχει και τος δύο χώρες οπότε ελάτε να το μοιράσουμε στη μέση.

Το ‘’καζάν-καζάν’’ έχει αυτή τη λογική, του ‘’ελάτε να τα μοιραστούμε’’. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο δυτικός παράγοντας είναι εναντίον της Τουρκίας αλλά κοντά στην Ελλάδα. Η Τουρκία καταλαβαίνει πως έχουμε  στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ανήκουμε στην Ε.Ε..

Πήγε στον Σολτς και αυτό που του είπε είναι να πάει στον Μητσοτάκη. Περάσαμε μία περίοδο με δύσκολες σχέσεις και τώρα περνάμε μία ήσυχη περίοδο. Δεν είμαστε κοντά στην περίοδο επίλυσης. Με τα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών έχουμε εξασφαλίσει την ειρήνη».

Τι λένε τα κόμματα

Ενόψει της πραγματοποίησης του ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα κόμματα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο διάλογος πρέπει να αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Ο  Δημήτρης Μάντζος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες είναι οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα. Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις επί το ουσιαστικότερον, αν δηλαδή εισέλθουν οι συζητήσεις στα δύσκολα θέματα, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο Γιώργος Μαρίνος δήλωσε ότι «στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας- Πιθανή μια κοινή δήλωση

Μητσοτάκης και Ερντογάν, όπως έχει γράψει το in,  θα συναντηθούν παρουσία των ΥΠΕΞ τους και των διπλωματικών τους συμβούλων, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και οκτώ από την τουρκική που φέρουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες από ελληνικής πλευράς αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι οι εξής:

Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Δένδιας

Υπουργός Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Οικονόμου

Υπουργός Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης

Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Στυλιανίδης

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια: Κώστας Φρακογιάννης

Απέναντι τους θα έχουν τα αντίστοιχα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ενώ όπως έχει προγραμματιστεί η ολομέλεια του ΑΣΣ θα συνεδριάσει σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για μία κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας.

Sports in

Πήρε «φωτιά» το βίντεο στο Ρέντη – Η ανάλυση του Μεντιλίμπαρ για την Φιορεντίνα

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ανέλυσε στους παίκτες του τον τρόπο παιχνιδιού της ιταλικής ομάδας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024