Τι ζήτησε η Φον Ντερ Λάιεν από Κόσοβο και Σερβία για να ενταχθούν στην ΕΕ
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκανία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τη Σερβία να αποδεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η φον ντερ Λάιεν από την Πρίστινα που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό -μετά τα Σκόπια- της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια επισήμανε ότι προϋπόθεση για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου αποτελεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια για να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ
«Υπάρχουν ορισμένα πεδία στα οποία πρέπει να εργαστούν και οι δύο πλευρές, να συνεργαστούν, καλούμε το Κόσοβο να διευκολύνει τη διαδικασία σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, το οποίο παραμένει ως προσχέδιο, και η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto αναγνώριση του Κοσόβου. Ο διάλογος της ΕΕ επικεντρώνεται στις συνομιλίες, αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.
«Το Κόσοβο έχει κάνει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοκρατία»
Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «καταδικάζει έντονα την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου» κατά των αστυνομικών στην Μπανίσκα στο βόρειο Κόσοβο.
«Μια τέτοια επίθεση είναι εντελώς απαράδεκτη. Αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» επισήμανε.
Εκτίμησε ότι το Κόσοβο έχει κάνει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία γα τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκανία
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια για να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την περιοχή. Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει ποσό 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν ως δάνεια.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύριο θα επισκεφτεί τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και την Τετάρτη τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
- Ιράν: Ο Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones
- Ιράν: Η Γερουσία αρνείται να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ για τον πόλεμο
- Ισημερινός: Απελαύνει τον πρεσβευτή της Κούβας και τα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής
- Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη δικαστική απόφαση
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Κύπρος, Τουρκία και μετά;
- «Ένας λαός που δεν είναι πια περήφανος» – Μπέσσυ Μάλφα και Χρήστος Στέργιογλου έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τα Τέμπη από το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ»


