Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 3,4% στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Παρέμεινε στο 5,3% στην ευρωζώνη
Τα στοιχεία της Eurostat
Υποχώρησε οριακά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, στο 3,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή, σταθερός στο 5,3% παρέμεινε στην ευρωζώνη, ενώ τον προβληματισμό για την οικονομία εντείνει η άνοδος σε Γαλλία και Ισπανία, και ο πληθωρισμός στη Γερμανία που παραμένει κολλημένος πάνω από 6%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 2,5% τον Ιούλιο και σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 3,5%.
«Βαριά» τα τρόφιμα
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον
Ιούλιο).

Γερμανία
Κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε υψηλότερος από τις προβλέψεις, δείχνοντας επιβράδυνση της πτωτικής τάσης που καταγράφηκε από την αρχή της χρονιάς.
Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυξήθηκαν 6,4% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 6,3%, μετά το 6,5% του Ιουλίου. Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,1%, από 6,2% τον Ιούλιο.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.
Γαλλία
Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις ανησυχίες στην περιοχή, τη στιγμή που αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Σύμφωνα με πρωινό δημοσίευμα του Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως, από 5,1% τον Ιούλιο – η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 5,4%.
Ισπανία
Επιταχύνθηκε ξανά ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, λόγω του κόστους καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους. Είναι ωστόσο ο δεύτερος διαδοχικός μήνας επιτάχυνσης.
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
















































![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442