Νέα διπλή αύξηση στις συντάξεις το 2024
Τουλάχιστον 3,4% θα είναι η αύξηση στις συντάξεις το επόμενο έτος.
Μόνιμη θα είναι πλέον η αύξηση των συντάξεων που θα δίδεται στο τέλος κάθε έτους, καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός προσδιορισμού των αυξήσεων.
Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας προσδιόρισε -πρόσφατα- τη νέα αύξηση κοντά στο 3,4%, σύμφωνα με την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ρυθμού αύξηση του ΑΕΠ, εντός του 2023.
«Δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις, στο τέλος του έτους θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%», σημείωσε.
Διορθωτική αύξηση
Πέραν τούτου, τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για το 2022, δείχνουν πως είναι πιθανό να προκύψει «διορθωτική αύξηση» των συντάξεων για το προηγούμενο έτος κοντά στο 0,3%. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat.
Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024.
Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) προβλέπει πως η αύξηση ορίζεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν κα τη νέα αύξηση του 2024.
Ειδική εισφορά
Πέραν τούτου, η κυβέρνηση συζητά την προοπτική μείωσης του ποσοστού των ποσοστών παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε την 1.8.2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά, ενώ και επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% – 10% καταβάλλουν οι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.
Η ειδική εισφορά παρακρατείται μηνιαία από τις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο ως εξής: Ποσοστό 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 6% για 1.700,01 έως 2.000 ευρώ, ποσοστό 7% για 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 9% για 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, ποσοστό 10% για 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 12% για 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, ποσοστό 13% για 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και ποσοστό 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω.
Πηγή: ΟΤ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- Ιράν: Ποια ήταν η 23χρονη φοιτήτρια Ρουμπίνα Αμινιάν που πυροβόλησαν στο κεφάλι οι δυνάμεις καταστολής
- Πώς ξεπερνάμε τη μελαγχολία μετά τις γιορτές;
- Έπεσαν τσιμέντα από γέφυρα στη Νέα Ιωνία
- Σαρωτικοί έλεγχοι για Airbnb – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα
- Πώς πέθανε ο έρωτας των millennials για το ίντερνετ
- Συνταγή: Σπαγγέτι με σολομό και σπαράγγια
- Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-150x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)






















![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)




































![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442