Νότια Κορέα: Οι πολίτες της γίνονται δύο χρόνια νεότεροι
Ο τρόπος υπολογισμού της ηλικίας στη Νότια Κορέα αλλάζει και οι πολίτες της γίνονται νεότεροι
Η Νότια Κορέα πέρασε σήμερα νόμο που καταργεί την παραδοσιακή μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας κάποιου και υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα –μια αλλαγή που θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να εμφανίζονται κατά 1 ή 2 χρόνια νεότεροι στα επίσημα έγγραφα.
Οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι κάποιος είναι ενός έτους όταν γεννιέται και κάθε 1η Ιανουαρίου προστίθεται ένα έτος. Αυτή είναι η ηλικία που χρησιμοποιούν πιο συχνά στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.
- Διαβάστε επίσης: Χαστούκι στον ηλικιακό ρατσισμό: Η φιλία χρόνια δεν κοιτά
Διαφορετικά συστήματα υπολογισμού ηλικίας
Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό σύστημα για λόγους στρατολόγησης ή υπολογισμού της νόμιμης ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ και για κάπνισμα, στο οποίο η ηλικία κάποιου υπολογίζεται από το μηδέν στη γέννηση και την 1η Ιανουαρίου προστίθεται μία χρονιά.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ωστόσο, η Νότια Κορέα ορίζει ότι σε ιατρικά και νομικά έγγραφα χρησιμοποιείται η διεθνής πρακτική που υπολογίζει την ηλικία από μηδέν στη γέννηση και προστίθεται ένας χρόνος σε κάθε επέτειο γενεθλίων.
Η σύγχυση που προκαλούν τα διαφορετικά συστήματα θα εξαφανιστεί –τουλάχιστον σε επίσημα έγγραφα– όταν τον Ιούνιο του 2023 τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι που προβλέπουν τη χρήση μόνο της διεθνούς μεθόδου για τον υπολογισμό της ηλικίας.
Ποιος δεν θα ήθελε να είναι νεότερος
«Η αναθεώρηση έχει στόχο να περιορίσει το περιττό κοινωνικοοικονομικό κόστος που προκαλείται από νομικές και κοινωνικές διαμάχες καθώς συνεχίζει να υπάρχει σύγχυση λόγω των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού της ηλικίας», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Γου Σανγκ-μπουμ από το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας.
Η Τζονγκ Ντα-ουν, μια 29χρονη υπάλληλος γραφείου, χαίρεται με την αλλαγή αυτή, λέγοντας ότι ανέκαθεν έπρεπε να σκεφθεί προσεκτικά όταν στο εξωτερικό την ρωτούσαν για την ηλικία της.
«Θυμάμαι ξένους να με κοιτούν με προβληματισμό διότι μου έπαιρνε τόσο χρόνο να δώσω μια απάντηση για την ηλικία μου».
«Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότερος;», πρόσθεσε.
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
- Νέα Καληδονία: 55χρονος σέρφερ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση καρχαρία
- Βιγιαρεάλ – Βαλένθια 2-1: To «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε το τοπικό ντέρμπι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]
- Αμφίκλεια: Κοντοσούβλι για ρεκόρ Γκίνες μήκους 130 μέτρων με 800 κιλά κρέας
- Ρόμα-Κρεμονέζε 3-0: Έπιασε τη Νάπολι στην 3η θέση με οδηγό τον Κριστάντε
- Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]
- Έδεσσα: Αιματηρό επεισόδιο στο καρναβάλι – 23χρονος μαχαίρωσε 21χρονο στο πόδι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-136x85.jpg)


























![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442