Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα
«Δεκαεννέα σοροί έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί» και διασώστες ερευνούν αυτή την ώρα για άλλα θύματα και τυχόν επιζώντες
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από χιονοστιβάδα ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν έναν ορεινό όγκο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος των Ταλιμπάν.
Πολλές ομάδες ανθρώπων προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα όταν άρχισε η χιονοστιβάδα, εξήγησε στο AFP ο Νατζιμπουλάχ Χασάν Αμπντάλ, διευθυντής πληροφοριών και πολιτισμού για την επαρχία Κουνάρ (ανατολικό Αφγανιστάν).
“Δεκαεννέα σοροί έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί” και διασώστες ερευνούν αυτή την ώρα για άλλα θύματα και τυχόν επιζώντες, πρόσθεσε.
Πολλοί Αφγανοί προσπαθούν καθημερινά να διασχίσουν τα ορεινά σύνορα με το Πακιστάν σε αναζήτηση δουλειάς, απαραίτητων αγαθών ή για εμπόριο.
Ο αριθμός των προσπαθειών διέλευσης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό αφότου η χώρα βυθίστηκε σε ανθρωπιστική κρίση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.
Τα δημόσια ταμεία είναι σχεδόν άδεια μετά τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας, που αποτελούσε περίπου το 75% του εθνικού προϋπολογισμού, και το πάγωμα δισεκ. αφγανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Η ανεργία εκτοξεύθηκε και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.
Το Πακιστάν ολοκληρώνει την κατασκευή ενός φράχτη, προκειμένου να προστατεύσει τα πορώδη σύνορά του έκτασης 2.670 χλμ. με το Αφγανιστάν, κατά μήκος της Γραμμής Ντουράν, που χαράχθηκε από την πρώην βρετανική αποικιακή διοίκηση.
Έμποροι και διακινητές χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ορεινά μονοπάτια ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να περάσουν από τη μία στην άλλη χωρίς να πληρώσουν φόρους. Κι αυτό παρά τους κινδύνους στην περιοχή αυτή, όπου οι χιονοστιβάδες είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
Το 2015, τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σειρά φονικών χιονοστιβάδων στο Αφγανιστάν.
- Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 45χρονης – Άφησε μόνη στο σπίτι την 4χρονη κόρη της
- Φεστιβάλ Γαστρονομικών Εμπειριών στα Μεσόγεια
- Τα εισιτήρια που έχουν πάρει οι ομάδες για το Final-4 – Κόκκινο το ΟΑΚΑ
- ΗΠΑ: Υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα λόγω Εμπολα
- Ζώα συντροφιάς: Πρόγραμμα εξειδικευμένης φροντίδας και διατροφής για επαγγελματίες και κηδεμόνες
- Ρωσία: Έπληξε λιμάνι στον Δούναβη – Η Ουκρανία εξαπέλυσε drones εναντίον της Μόσχας
- ΕΚΠΑ: Στο top 100 παγκοσμίως σε 4 πεδία και διακρίσεις σε 24 επιστημονικά αντικείμενα
- Ελαιόλαδο: Οι μεγάλες προκλήσεις και το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442