Κύπρος – Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της ΑΟΖ στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum
Η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του περί Υδρογονανθράκων Νόμου
Την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%) ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.
Επιπλέον, η υπουργός Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκε όπως υπογράψει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών.
Επισημαίνεται ότι η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2021 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) όπως υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 5.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, υποβλήθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία, αφού έτυχε αξιολόγησης από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οδήγησε σε εντατικές διαπραγματεύσεις της Υπουργού Ενέργειας και ομάδας τεχνοκρατών και συμβούλων του Κράτους με την κοινοπραξία, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα μέσα Νοεμβρίου.
- Ιράν, Τουρκία, γερμανικές επανορθώσεις στο τραπέζι Γεραπετρίτη και Βάντεφουλ – Τι ειπώθηκε και δεν ανακοινώθηκε
- Ο καφές προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια
- Γεώργιος Παπανδρέου: Η εκ των ένδον προδοσία της Ενώσεως Κέντρου
- Τουλάχιστον 655 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τους δύο πρώτους μήνες του 2026
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ποινικοποιεί την επιβίωση των κτηνοτρόφων αντί να δώσει λύση στην ευλογιά των αιγοπροβάτων
- Ο Μέσι… τα ‘χει 900: Ιστορικό ορόσημο για τον θρύλο της μπάλας (vid)
- Aπεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις φορολογικές υπηρεσίες
- Κικίλιας: «Προτεραιότητά μας η προστασία των Ελλήνων ναυτικών και της ελληνικής ναυτιλίας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442