Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβολή κανόνων για την «επικίνδυνη» τάση ζητά ο ΠΟΥ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβολή κανόνων για την «επικίνδυνη» τάση ζητά ο ΠΟΥ

H μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι νέοι που αρχίζουν το άτμισμα μπορεί τελικά να στραφούν στα συμβατικά προϊόντα καπνού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης προκειμένου να καταπνιγούν οι τακτικές της καπνοβιομηχανίας για προσέλκυση πελατών, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και προσελκύει νέους χρήστες. Από την άλλη, άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι πιο ασφαλή για τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων. Για τον ΠΟΥ, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι νέοι που αρχίζουν το άτμισμα μπορεί τελικά να στραφούν στα συμβατικά προϊόντα καπνού.

«Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική και οι ηλεκτρονικές συσκευές εισπνοής νικοτίνης είναι επικίνδυνες και πρέπει να τύχουν καλύτερης ρύθμισης» δήλωσε ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο οργανισμός δημοσιοποίησε νέα έκθεση για τη μάχη κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με την Bloomberg Philanthropies.

Η έκθεση σημειώνει πως οι κατασκευαστές προϊόντων ατμίσματος, μια αγορά που όλο και μεγαλώνει, συχνά στοχοποιούν παιδιά και εφήβους με δελεαστικές αρωματικές ουσίες, από τις οποίες αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον 16.000.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του καπνίσματος, κατήγγειλε τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.

«Ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων υποχωρούν, οι επιχειρήσεις καπνού προώθησαν επιθετικά νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα αεριοποιημένου καπνού και πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε να περιορίσουν τη ρύθμισή τους» είπε.

«Ο στόχος τους είναι απλός, να καταστήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τονίζει πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τον κίνδυνο αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και να αποτρέψουν τα παιδιά, τους εφήβους και άλλες ευάλωτες ομάδες από το να τις χρησιμοποιούν».

Ωστόσο η ρύθμιση του τομέα δεν είναι απλή υπόθεση επειδή «τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά και αναπτύσσονται γρήγορα» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ρούντιγκερ Κερχ, διευθυντής του ΠΟΥ για την προώθηση της υγείας. «Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές ανατρέπουν και υπονομεύουν τα μέτρα ελέγχου» κατήγγειλε.

Σύμφωνα με την έκθεση, 32 χώρες απαγορεύουν την πώληση των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και 79 έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα μέτρο προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση, όπως η απαγόρευση των διαφημίσεων. Όμως 84 χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.

Αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε πολλές χώρες, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καπνιστών να παραμένει «επίμονα υψηλός» υπογραμμίζει η έκθεση.

Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο είναι παθητικοί καπνιστές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024