Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δανία, Ιταλία και Νορβηγία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Δανία, Ιταλία και Νορβηγία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Οι τρεις χώρες διέκοψαν προσωρινά τους εμβολιασμούς, εξαιτίας αυξημένων περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα ανάμεσα σε όσους έχουν λάβει έστω και μία δόση. Δηλώνουν πως πρόκειται για προληπτική κίνηση, καθησυχάζει ο ΕΟΦ.

Η Δανία ανακοίνωσε το πρωί ότι διακόπτει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αιτία είναι τα αυξημένα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα που διαπιστώθηκαν στις τάξεις όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί σε μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου στη Δανία. Το μεσημέρι, ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Ιταλία (όπου καταγράφηκαν δύο θάνατοι στη Σικελία και ερευνώνται), καθώς και η Νορβηγία.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση είχαν πάρει την περασμένη Κυριακή οι αρχές της Αυστρίας, μετά από τον θάνατο μιας νοσηλεύτριας από σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και την πνευμονική εμβολή που υπέστη μία άλλη.

Άλλες τέσσερις χώρες (Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία) έχουν επίσης διακόψει προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου που προέρχεται από μία «παρτίδα» ενός εκατομμυρίου δόσεων που παρέδωσε η εταιρεία στην ΕΕ (και την Ελλάδα). Αντιθέτως, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δεν υπάρχουν αποδείξεις συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με τα περιστατικά στην Αυστρία. Τόνισε, επίσης, ότι το ποσοστό εμφάνισης θρομβώσεων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στον γενικό πληθυσμό και δεν ξεπερνούν τα 33 σε σύνολο 3 εκατομμυρίων δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 9 Μαρτίου.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024