Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Web έρχεται με μια νέα επαναστατική πρόταση για το Internet

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Web έρχεται με μια νέα επαναστατική πρόταση για το Internet

Η ιδέα του αφορά σε έναν έξυπνο τρόπο να προστατεύουμε τα πρσωπικά μας δεδομένα από τις αδηφάγες εταιρείες και ίσως αλλάξει παγκοσμίως τον τρόπο πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Φέτος, θα συμπληρωθούν τριάντα χρόνια από τη στιγμή που το World Wide Web έγινε διαθέσιμο για τους χρήστες.  Ήταν 23 Αυγούστου του 1991, όταν χάρη στον Βρετανό επιστήμονα Τιμ Μπέρνερς Λι , κάποιοι κατόρθωσαν να κάνουν ένα πρώτο ταξίδι στο Διαδίκτυο, επιτυγχάνοντας το πρώτο βήμα σε έναν νέο μαγικό «κόσμο» που έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, που εργαζόταν τότε για το CERN στην Ελβετία, είχε ετοιμάσει δύο χρόνια νωρίτερα την πρόταση γι’ αυτό που θα γινόταν μετέπειτα «World Wide Web».

Η πρώτη ιστοσελίδα έκανε την εμφάνισή της στον Παγκόσμιο Ιστό στις 6 Αυγούστου του 1991, όταν ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσίευσε μια σύντομη περίληψη του World Wide Web Project, όμως οι νέοι χρήστες ξεκίνησαν να έχουν πρόσβαση στις 23 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Το Internet το 1992

Σήμερα, ο μισός πληθυσμός της Γης είναι χρήστες του Internet, οι μισοί από αυτούς έχουν λογαριασμό στο facebook και o παγκόσμιος τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο ξεπερνά το 1,7 τρισ. βρετανικές λίρες.

Ο Λι αυτή τη στιγμή είναι 65 ετών και πιστεύει ότι ο πραγματικός χαρακτήρας του ο διαδικτυακού κόσμου έχει αλλοιωθεί. Η υπερβολική ισχύς και τα πολλά προσωπικά δεδομένα, λέει ο ίδιος, κατοικούν με τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Google και το Facebook.

Τροφοδοτούνται από τεράστια πληθώρα δεδομένων, λέει, έχουν γίνει πλατφόρμες παρακολούθησης και πύλες της καινοτομίας. Οι ίδιες οι ρυθμιστικές αρχές, άλλωστε, έχουν εκφράσει παρόμοια παράπονα. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες απορρήτου στην Ευρώπη και σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, με επικεφαλής την Καλιφόρνια.

Αλλά ο κύριος Λι ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση: Η απάντησή του στο πρόβλημα είναι η τεχνολογία που δίνει στα άτομα περισσότερη δύναμη. Ο στόχος, είπε, είναι να προχωρήσουμε προς τον «ιστό που αρχικά ήθελα».

Τα «Pods», τα προσωπικά διαδικτυακά καταστήματα δεδομένων, αποτελούν βασικό τεχνικό συστατικό για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η ιδέα είναι ότι κάθε άτομο θα μπορούσε να ελέγξει τα δικά του δεδομένα-ιστότοπους που επισκέπτεται, αγορές με πιστωτική κάρτα, ρουτίνες προπόνησης, ροή μουσικής – σε ένα μεμονωμένο χρηματοκιβώτιο δεδομένων.

Οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα ενός ατόμου, με άδεια, μέσω ενός ασφαλούς συνδέσμου για μια συγκεκριμένη εργασία, όπως η επεξεργασία μιας αίτησης δανείου ή η παράδοση μιας εξατομικευμένης διαφήμισης. Θα μπορούσαν να συνδέονται και να χρησιμοποιούν προσωπικά στοιχεία επιλεκτικά, αλλά όχι να τα αποθηκεύουν.

Το όραμα του ιδρυτή του web για την κυριαρχία προσωπικών δεδομένων έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το μοντέλο συγκομιδής και αποθήκευσης των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Αλλά διέπεται από ένα σύνολο τεχνολογικών προτύπων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να γράψουν προγράμματα και που μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιχειρηματίες και εταιρείες για να χτίσουν επιχειρήσεις.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, ονόματι Solid, και αργότερα ίδρυσε μια εταιρεία, την Inrupt, μαζί με τον John Bruce, έναν βετεράνο πέντε προηγούμενων νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Η Inrupt, λοιπόν, παρουσίασε το Νοέμβριο το λογισμικό διακομιστή της για επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες. Το ξεκίνημά της στην πράξη σχετίζεται με ελάχιστους φορείς, μέχρι στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας και με την κυβέρνηση της Φλάνδρας, την ολλανδόφωνη περιοχή του Βελγίου. Όχι άσχημα!

Ο κύριος Λι σήμερα

Πώς μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό

Το αρχικό επιχειρηματικό μοντέλο της Inrupt έχει να κάνει με τυην χρέωση τελών αδειοδότησης για το εμπορικό της λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα Solid αλλά διαθέτει βελτιωμένα εργαλεία ασφάλειας, διαχείρισης και προγραμματιστών. Η εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη έχει συγκεντρώσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, σημείωσε ο  ιδρυτής της, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης μιας νέας τεχνολογίας. Ο Ιστός, είπε, πραγματικά απογειώθηκε, αφού η Netscape παρουσίασε λογισμικό περιήγησης στο Web και η Red Hat έφερε το Linux, το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, σε εταιρικά κέντρα δεδομένων.

Με τα χρόνια, εταιρείες που επικεντρώθηκαν στην προστασία του απορρήτου των χρηστών στο διαδίκτυο έχουν έρθει και παρέλθει. Το λογισμικό αυτών των «infomediaries» ήταν συχνά περιορισμένο και ακατάλληλο, ελκυστικό μόνο για τα καταφανώς ευαίσθητα και απόρρητα δεδομένα.

Αλλά η τεχνολογία έχει γίνει ταχύτερη και εξυπνότερη, με την πίεση στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αυξάνεται ολοένα. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει ένα έργο μεταφοράς δεδομένων, δεσμεύοντας να κάνουν τα προσωπικά δεδομένα που διατηρούν φορητά. Περιλαμβάνει μέχρι στιγμής Google, Facebook, Apple, Microsoft και Twitter.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας συνεργάζεται με το Inrupt σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη φροντίδα ασθενών με άνοια. Ο πρώτος στόχος είναι να δοθεί στους φροντιστές πρόσβαση σε μια ευρύτερη εικόνα της υγείας, των αναγκών και των προτιμήσεων των ασθενών. Κάθε ασθενής έχει ένα «Solid pod» με μια φόρμα προς συμπλήρωση με τον τίτλο «Όλα για μένα». Η φόρμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα  υποβάλλονται από τον ασθενή ή από εξουσιοδοτημένο συγγενή, συμπληρώνοντας το ηλεκτρονικό αρχείο υγείας του ατόμου.

Μέσα, ας πούμε, μπορεί να αναφέρεται ότι ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια για καθημερινές εργασίες, όπως να σηκωθεί από το κρεβάτι, να δέσει κορδόνια ή να πάει στο μπάνιο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αυτό που καταπραΰνει τον ασθενή όταν έχει ταραχή – ίσως country μουσική ή κλασικές παλιές ταινίες. Αργότερα, θα μπορούσαν να προστεθούν δεδομένα δραστηριότητας από ένα Apple Watch ή Fitbit.
Ο ιατρικός στόχος, δήλωσε ο Scott Watson, τεχνικός διευθυντής του πιλοτικού προγράμματος, είναι η βελτίωση της υγείας και της καλύτερης περίθαλψης που είναι λιγότερο αγχωτικές για τον ασθενή. «Και είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε πληροφορίες σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», είπε.

Το έργο θα ξεκινήσει με έως και 50 ασθενείς στην περιοχή του Μάντσεστερ και θα αξιολογηθεί σε λίγους μήνες.

Στη Φλάνδρα, τώρα, μια περιοχή άνω των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η νέα τεχνολογία δεδομένων μπορεί να καλλιεργήσει ευκαιρίες για τοπικούς επιχειρηματίες και εταιρείες και νέες υπηρεσίες για τους πολίτες. Τα προσωπικά δεδομένα σε ομάδες μπορούν να συνδεθούν με δημόσια και ιδιωτικά δεδομένα για τη δημιουργία νέων εφαρμογών, δήλωσε ο Raf Buyle, αρχιτέκτονας πληροφοριών για την κυβέρνηση της Φλάνδρας.

Μια πιθανή εφαρμογή, είπε ο κ. Buyle, μπορεί να προτείνει διαδρομές και τρόπους μετακίνησης για μετακινήσεις εργασίας, μόλις αρθούν οι περιορισμοί Covid-19. Μια τέτοια εφαρμογή, εξήγησε, θα μπορούσε να συνδυάσει δεδομένα τοποθεσίας από το smartphone ενός ατόμου, με προτιμήσεις για άσκηση και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και προγράμματα καιρού και δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά και ιστότοπους ενοικίασης ποδηλάτων ή σκούτερ.

Η Inrupt αντιμετωπίζει μια σειρά τεχνικών προκλήσεων, αλλά καμία δεν είναι «δύσκολη», δήλωσε ο Bruce Schneier, ένας γνωστός εμπειρογνώμονας στον τομέα της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής στον υπολογιστή, ο οποίος έχει ενταχθεί στην Inrupt ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Και ο κ. Schneier είναι αισιόδοξος. «Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια τεράστια ποσότητα καινοτομίας», ενδεχομένως να γίνει μια νέα ολόκληρη πλατφόρμα!

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Διαδικτύου», είπε. «Παραδόξως, ο Τιμ το έχει κάνει και στο παρελθόν αυτό!»

Με πληροφορίες από τους New York Times

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024