«Η υπηρεσία Υγείας του Καναδά δέχτηκε αίτημα της Pfizer στις 9 Οκτωβρίου και έπειτα από ενδελεχή, ανεξάρτητη διερεύνηση των δεδομένων αποφάσισε ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις της υπηρεσίας για ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη χώρα» αναφέρει το Health Canada.
O Καναδάς πάντως έχει εξασφαλίσει μόνο 249.000 δόσεις του εμβολίου για φέτος, από τις συνολικά 76 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραγγείλει. Οι πρώτες παρτίδες αναμένονται στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά την έναρξη μαζικών εμβολιασμών στη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού.
Την Τετάρτη, πάντως, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ανακοίνωσε πως όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, τουλάχιστον μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.
Η σύσταση ήρθε μετά την εκδήλωση αναφυλακτικής αντίδρασης σε δύο Βρετανούς πολίτες. Και οι δύο είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών και είχαν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης.
Στην Ευρώπη, η αδειοδότηση ή μη του εμβολίου της Pfizer θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων στις 29 Δεκεμβρίου. Εφόσον η απόφαση είναι θετική, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.