Σε σκοτεινές εποχές γυρνούν οι ΗΠΑ – Αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των θανατοποινιτών
Πάνω από τριάντα χρόνια πίσω γύρισε σήμερα η Αμερική μετά το νέο νόμο που επιτρέπει τη χρήση μεθόδων πέραν της ένεσης για την εκτέλεση της θανατικής ποινής
Πάνω από τριάντα χρόνια γύρισε σήμερα η Αμερική μετά το νέο νόμο που επιτρέπει τη χρήση μεθόδων πέραν της ένεσης για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Ο νόμος συντάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις ευλογίες του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και έρχεται να καταρρίψει κανονισμούς πολλών ετών.
Η εκτέλεση θανατοποινιτών με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πέραν της ένεσης απαγορεύτηκε το 1993 και έρχεται στο προσκήνιο σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτική εποχή για του Αμερικάνους.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο καταδικασμένος σε θάνατος θα μπορούσε να χάσει τη ζωή ακόμα και από ηλεκτροπληξία.
Η μόνο περίπτωση να μην ισχύσει τελικά νόμος που θέλει πιο σκληρές μεθόδους είναι να τον ακυρώσει ο Τζο Μπάιντεν. Αλώστε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει καθάρα την αντίθεσή του στην εκτέλεση θανατικών ποινών.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκτελέσει ακόμη τρεις κρατούμενους θανατοποινίτες.
Εάν το πράξει, μαζί με δύο άλλες εκτελέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα έχει σκοτώσει από τον Ιούλιο 13 καταδικασθέντες, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο των Φυλακών, μία από τις πιο θανατηφόρες περιόδους στην ιστορία των εκτελέσεων τέτοιων ποινών, τουλάχιστον από το 1927.
Όλες οι πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, επιτρέπουν την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση, σύμφωνα με τον νόμο. Ορισμένες ωστόσο, επιτρέπουν κι άλλες μεθόδους.
Για παράδειγμα, η Αλαμπάμα επιτρέπει στον κρατούμενο να επιλέξει έναν θάνατο με ηλεκτροπληξία ή υποξία αζώτου (θανατηφόρα δόση αερίου) αντί για θανατηφόρα ένεση. Ένας νόμος που υπεγράφη από τον κυβερνήτη της Γιούτα το 2015, προβλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτελεστικό απόσπασμα, εφόσον οι απαραίτητες για τη θανατηφόρα ένεση ουσίες δεν είναι διαθέσιμες την προγραμματισμένη ημερομηνία.
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442