Το σουηδικό… παράδειγμα : Ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού – Διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ
Η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», λέει η Κάριν Μόντιγκ, που διδάσκει επιδημιολογία στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας. Η αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων» λόγω κοροναϊού, τονίζει.
Η πίεση αυξάνεται για πολλά σουηδικά νοσοκομεία καθώς ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σχεδόν διπλασιάστηκε σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, μετέδωσε χθες Δευτέρα το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
«Ταχεία εξάπλωση»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου, ο αριθμός των ασθενών έφθασε από 30 σε 56.
Η Κάριν Μόντιγκ, που διδάσκει επιδημιολογία στο Ινστιτούτο Karolinska, τόνισε στο SVT πως η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων (…) τις τελευταίες λίγες εβδομάδες».
Αυτό σημαίνει «πως μπορούμε να αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε άνοδο για μία ως δύο εβδομάδες ακόμα ασχέτως του τι θα κάνουμε», πρόσθεσε η Μόντιγκ, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.
Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό, η Μόντιγκ πιστεύει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς.
Σε όλες τις ηλικίες
Η επιδημιολόγος επισήμανε ακόμη ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων.
«Η διάμεση ηλικία» των ανθρώπων που προσβάλλονται «είναι περί τα 60 έτη, κατά συνέπεια έχουμε εξάπλωση των μολύνσεων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες», εξήγησε.
Η ανησυχία για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα αυξάνεται στα νοσοκομεία. «Φοβόμαστε ότι θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση με την άνοιξη. Εχουμε τις δυνάμεις; Μπορούμε να φροντίσουμε το προσωπικό μας;», διερωτήθηκε η Κορνέλια Χέρτελ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Södersjukhuset της Στοκχόλμης.
«Πόσο γρήγορα…»
«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε ακόμη να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Το κάναμε μια φορά, αλλά η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ αποτελεί ένδειξη του πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε η Μόντιγκ.
Ως χθες Δευτέρα, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές είχαν καταγράψει 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




















![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442