Βαρουφάκης : Το ΜέΡΑ25 οργανώνεται δημοκρατικά και συμμετοχικά
Με το σύνθημα «το ΜεΡΑ 25 οργανώνεται συμμετοχικά και δημοκρατικά» ο Γ. Βαρουφάκης με σημερινό μήνυμά του απευθύνει δημόσια πρόσκληση στα μέλη του κόμματος σε συμμετοχή και δράση για την ανάδειξη της πρώτης, μεταβατικής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Άνοιξε η πλατφόρμα των υποψηφιοτήτων
Με το σύνθημα «το ΜεΡΑ 25 οργανώνεται συμμετοχικά και δημοκρατικά» ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης με σημερινό μήνυμά του απευθύνει δημόσια πρόσκληση στα μέλη του κόμματος σε συμμετοχή και δράση για την ανάδειξη της πρώτης, μεταβατικής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Άνοιξε η πλατφόρμα των υποψηφιοτήτων
Η πλατφόρμα για την κατάθεση υποψηφιοτήτων άνοιξε σήμερα και, όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στο μήνυμά του, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της ΚΕ που προγραμματίζεται για το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι η πρώτη Κεντρική Επιτροπή είναι μεταβατική, με θητεία μέχρι το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 που θα λάβει χώρα, ακόμα και διαδικτυακά αν χρειαστεί, τον επόμενο Μάιο. Όμως, προσθέτει, «επειδή τους 9 επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα στρώνει το δρόμο για το 5ο Μνημόνιο (και με τα εθνικά θέματα να μας κοιτούν απειλητικά), η 1η Κεντρική Επιτροπή, και η Πολιτική Γραμματεία που αυτή θα εκλέξει, έχουν μεγάλο και σημαντικό έργο να επιτελέσουν».
Η ΚΕ θα αποτελείται από 142 μέλη και θα προκύψουν σύμφωνα με το Καταστατικό από:
* Το Διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από:
* την Πολιτική Γραμματεία (εκλέχτηκε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του κόμματος)
* το Εθνικό Συμβούλιο του DiEM25 Ελλάδας (εκλέχτηκαν πανευρωπαϊκά, απ’ όλα τα μέλη του DiEM25)
* την Κοινοβουλευτική Ομάδα
* τον Πολιτικό Σχεδιασμό
* την ΟΕΣΚΕ (Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου & Κινηματικής Εξόρμησης)
* 69 μέλη που εκλέγονται άμεσα από μέλη του κόμματος στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες (1 μέλος για περιφέρειες που εκλέγουν λιγότερους από 5 βουλευτές, 2 μέλη για περιφέρειες που εκλέγουν μεταξύ 5 και 15 βουλευτές, και 3 μέλη για περιφέρειες που εκλέγουν πάνω από 15 βουλευτές)
* 15 μέλη που προκύπτουν με κλήρωση
* 24 μέλη, 2 ανά διοικητική περιφέρεια (εξαιρουμένων της Αττικής και των εκλογικών περιφερειών της Θεσσαλονίκης) που προτείνει ο γραμματέας στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
Το σκεπτικό επιλογής των 24 διοριστέων μελών
Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, οι συνεχείς διαδικτυακές συναντήσεις μελών του Διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου με φορείς, πολίτες και μέλη της περιφέρειας ανέδειξαν ανθρώπους που τελικά δραστηριοποιήθηκαν στο κόμμα.
Στόχος της πρόβλεψης 24 διοριστέων μελών της 1ης Κεντρικής Επιτροπής ήταν ακριβώς αυτός: Η ένταξη στο ανώτατο διαβουλευτικό όργανο του ΜέΡΑ25 συνοδοιπόρων που, από τη μία, δεν πρόλαβαν (λόγω καραντίνας) να αναδειχθούν στο ευρύ κοινό του κόμματος ενώ, από την άλλη, έδειξαν να έχουν πολλά να προσφέρουν στην πορεία προς το 1ο Διαβουλευτικού Συνεδρίου μας τον επόμενο Μάιο.
Τα 24 στελέχη που προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης είναι:
* Μελίνα ΤΣΙΤΙΝΙΔΟΥ – Ζάκυνθος | Διευθύντρια ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης
* Λίτσα ΑΛΕΞΑΚΗ – Κέρκυρα | Το θρυλικό «Κόκκινο Γάντι», από τις ηγέτιδες του κινήματος των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών
* Ηλίας ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ – Ρέθυμνο | Μαθηματικός. Υποδιευθυντής του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου (2014-9), έχοντας λάβει 41% ως υπ. Δήμαρχος
* Αθηνά ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ – Χανιά | Βιβλιοθηκονόμος, Προϊστάμενη Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Πρόεδρος των Εργαζόμενων όλων των Δήμων του Νομού Χανίων