Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος πατριωτισμός, το νόμιμο και το μη ηθικό

Ο νέος πατριωτισμός, το νόμιμο και το μη ηθικό

Η κρίση των τελευταίων χρόνων μας οδηγεί σε σκέψεις για το πώς μπορεί να είναι ο νέος πατριωτισμός. Ο καθένας και η καθεμία ξέρει καλύτερα πώς μπορεί να είναι ο νέος πατριωτισμός, αρκεί να μην κάνουμε αυτοκαταστροφικές κινήσεις.

O νέος πατριωτισμός που χρειάζεται η χώρα απαιτεί, όχι δηλώσεις, διακηρύξεις και ευχολόγια, αλλά πράξεις ουσίας.

Επιβάλλεται όλες οι κοινωνικές τάξεις να κινηθούν με πνεύμα πατριωτισμού και να βάλουν ένα λιθαράκι. Αλλιώς, κανείς δεν δικαιούται να μιλάει και να επιρρίπτει ευθύνες.

Πολλά παραδείγματα μπορεί κανείς να καταγράψει για το πώς αντιλαμβάνεται για το τι είναι ο νέος πατριωτισμός που πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένος με την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασία των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων, την εκμηδένιση της διαφθοράς, την παραδειγματική τιμωρία ενόχων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την πάταξη της φοροδιαφυγής, κ.α.

Η κρίση των τελευταίων χρόνων μας οδηγεί σε σκέψεις για το πώς μπορεί να είναι ο νέος πατριωτισμός. Ο καθένας και η καθεμία ξέρει καλύτερα πώς μπορεί να είναι ο νέος πατριωτισμός, αρκεί να μην κάνουμε αυτοκαταστροφικές κινήσεις.

Αν θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο, έστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε ως χώρα, οφείλουμε να κινηθούμε στο πνεύμα του νέου πατριωτισμού και να σταματήσουμε τις κορώνες, τις ύβρεις, τις εκατέρωθεν κατηγορίες και τα λαϊκίστικα επιχειρήματα. Φθάνει πια το «όχι» σε όλα.

Στο πνεύμα του νέου πατριωτισμού οφείλουν οι πολιτικοί μας να μην έχουν ως οδηγό το δόγμα, «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», είτε από δεξιά, είτε από τα αριστερά του πολιτικού συστήματος είτε από πρόσωπα που κινούνται στο χώρο του κέντρου.

Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε την χιλοειπωμένη φράση, «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», «δεν έχω να κρύψω τίποτα», «όλα είναι δηλωμένα», «δεν έκανε κάτι παράνομο», κ.λ.π.

Μετά από μια δεκαετή μνημονιακή Οδύσσεια, εντός της οποίας γεννήθηκαν και τέρατα πολιτικά, έπρεπε να μας κάνει όλους σοφότερους για πολλά και κυρίως να διαμορφώσει ένα νέο ηθικό κώδικα συμπεριφοράς.

Ότι είναι και νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Το χειρότερο είναι να μην το αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν το αντιλαμβάνεται ο πολιτικός.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024