Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη Τραμπ : Ξεκίνησε η παράθεση του κατηγορητηρίου από τους Δημοκρατικούς

Δίκη Τραμπ : Ξεκίνησε η παράθεση του κατηγορητηρίου από τους Δημοκρατικούς

Ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής ανέφερε ότι ο Τραμπ οργάνωσε ένα «διεφθαρμένο» σχέδιο ώστε να πιέσει την Ουκρανία για να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Με την παρουσίαση των επιχειρημάτων των Δημοκρατικών κατά του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στη Γερουσία για τη δίκη του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής, και η ομάδα του έχουν στη διάθεση τους τρεις μέρες για να ξεδιπλώσουν το κατηγορητήριό τους.

Tο βασικό επιχείρημα των Δημοκρατικών

Μιλώντας για περίπου 2μιση ώρες, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Σιφ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι οργάνωσε ένα «διεφθαρμένο» σχέδιο ώστε να πιέσει την Ουκρανία για να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ο Σιφ είπε ότι ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας του να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, για ατεκμηρίωτες κατηγορίες για διαφθορά.

Ο  Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επιδίωξε την ξένη παρέμβαση στις δημοκρατικές εκλογές μας, καταχρώμενος την εξουσία του αξιώματός του για να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό ώστε να βελτιώσει τις προοπτικές επανεκλογής του», ισχυρίστηκε. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα των Δημοκρατικών για το γιατί ο Τραμπ θα έπρεπε να κριθεί ένοχος και να καθαιρεθεί.

«Για να εφαρμόσει το διεφθαρμένο σχέδιό του ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ανακοινώσει δημοσίως τη διεξαγωγή ερευνών για δύο αναξιόπιστους ισχυρισμούς, κάτι που θα ωφελούσε την προεκλογική εκστρατεία» του για τις εκλογές του 2020, τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να βρει στοιχεία που αμαυρώνουν τον Μπάιντεν, ο οποίος είναι εκ των βασικών διεκδικητών για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές.

Η αντίδραση Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ διαψεύδει ότι έχει διαπράξει οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του Σιφ, ο ηγέτης των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter – λακωνικά και με κεφαλαία γράμματα: «Καμία πίεση».

Νωρίτερα, από το Νταβός που βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε στο CNBC σχετικά με τη δίκη: «Ήμουν αρκετά απασχολημένος αυτές τις μέρες. Παρακολούθησα λίγο [τη δίκη]. Είναι μία κοροϊδία, μία απόλυτη κοροϊδία».

Μετά την παρουσίαση του κατηγορητηρίου από τους Δημοκρατικούς, οι συνήγοροι του προέδρου θα έχουν επίσης τρεις ημέρες για να καταρρίψουν τα επιχειρήματά τους.

Με αρκετή αυτοπεποίθηση, οι δικηγόροι του Τραμπ δεν έχουν αναφέρει αν θα χρησιμοποιήσουν όλες από τις συνολικά 24 ώρες που έχουν στη διάθεσή τους.

Η δίκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Πιθανό να κληθούν να καταθέσουν οι Μπάιντεν, αλλά και ο Τζον Μπόλτον

Πριν ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ.

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γερουσιαστές να ακούσουν μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες.

Πιθανό όμως είναι να κληθεί να καταθέσει και ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας και πάλαι πότε «δεξί χέρι» του προέδρου των ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί αμηχανία τόσο στον ίδιο τον Τραμπ όσο και στους Συντηρητικούς.

Ο Μπόλτον είχε δηλώσει παλιότερα ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει εφόσον κληθεί από τη Γερουσία.

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε από το Νταβός: «Το θέμα με τον Τζον είναι ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ξέρει κάποιες από τις σκέψεις μου. Ξέρει τη γνώμη μου για τους ηγέτες του κόσμου. Τι θα συμβεί αν αποκαλύψει κάτι αρνητικό για κάποιον ηγέτη και πρέπει εγώ να το αντιμετωπίσω αυτό εκ μέρους της χώρας μας;».

Μάλιστα, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι η συνεργασία του με τον Μπόλτον δεν έληξε με τον καλύτερο τρόπο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024