Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυτικές πηγές πρωτεΐνης: Τα οφέλη τους για το περιβάλλον

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης: Τα οφέλη τους για το περιβάλλον

Σε αυτή την εποχή των προκλήσεων η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό ζήτημα

Το ότι το περιβάλλον μας είναι “ταλαιπωρημένο”, το γνωρίζουμε. Το γεγονός ότι πρέπει να βρούμε εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, επίσης το ξέρουμε. Ποιες είναι όμως εκείνες οι λύσεις, στις οποίες μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς ως απλοί πολίτες;

Ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα αφορά στην έλλειψη τροφίμων. Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών της κάθε χώρας, έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το φαγητό μας και μάλιστα με ποικιλία, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι… πρόκληση!

Τι πρέπει να αλλάξει; Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 70% έως το 2050.  Μόνο έτσι θα υπάρχει διαθέσιμη τροφή για όλους. Για τον σκοπό αυτό λοιπόν, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να διπλασιαστεί, ενώ παράλληλα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη μείωση της κατά κεφαλή διαθέσιμης γης, των διαθέσιμων υδάτων και ενεργειακών πόρων.

Έτσι θα βοηθήσουμε το περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ, η εκτροφή ζώων για το κρέας, τα αυγά και το γάλα τους παράγει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών και την πρώτη μεταξύ όλων των μεταφορικών μέσων συνολικά. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία διαβιβάζονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση [1].

Επομένως μία φυτική ή χορτοφαγική δίαιτα είναι προφανές ότι παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως CO2, μεθάνιο και υποξείδιο του αζώτου[2]. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας, παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά kcal, ανά μερίδα, αλλά και ανά γραμμάριο πρωτεΐνης [3]. Για παράδειγμα, το μοσχαρίσιο και το αρνίσιο κρέας μπορεί να παράγουν εκπομπές ανά γραμμάριο πρωτεΐνης περίπου 250 φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες των οσπρίων. Παρομοίως, 20 μερίδες λαχανικών παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος [4].

Επιπρόσθετα, τα ζωικά είδη διατροφής απαιτούν περισσότερους πόρους, όπως νερό και γη, σε σχέση με τα φυτικά είδη διατροφής. Συγκριτικά, οι αγελάδες είναι τα πιο ενεργοβόρα ζώα και ακολουθούν οι χοίροι και τα πουλερικά [5]. Η μετάβαση από μια διατροφή δυτικού τύπου σε διατροφικές συνήθειες πιο φιλικές για το περιβάλλον, όπως οι χορτοφαγικές δίαιτες, θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 50% και τη χρήση της γεωργικής γης και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 70% [6]!

Άρα φυτική ή χορτοφαγική δίαιτα – ανεξαρτήτως του οφέλους για την ατομική υγεία – σημαίνει λιγότερο κρέας, λιγότερες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, περισσότερη αγάπη προς τα ζώα του πλανήτη μας και λιγότερη κατανάλωση νερού και γης με στόχο την τροφή για όλους!

Φυτικές πρωτεΐνες: Η βιώσιμη εναλλακτική λύση

Οι περισσότερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, σε αντίθεση με τις ζωϊκές πρωτεΐνες, έχουν λιγότερη χοληστερόλη και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, ενώ είναι πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες. Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η κατανάλωση φυτικών ειδών διατροφής, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μάλιστα, από την άποψη της βιωσιμότητας, οι φυτικές ή χορτοφαγικές δίαιτες είναι πιο ωφέλιμες και για τον πλανήτη μας.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως πρωτεΐνες μπιζελιών ή σόγιας, είναι κάτι που έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες της Δύσης μειώνουν συνεχώς την κατανάλωση κρέατος [7]. Στην Ευρώπη, ένα στα δέκα (9%) είδη διατροφής που κυκλοφόρησαν το 2018 περιλάμβανε ισχυρισμούς περί χορτοφαγικών συστατικών ή απουσίας συστατικών ζωικής προέλευσης, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο 5% το 2015 [8].

Στην εποχή των προκλήσεων, που έχουμε ανάγκη από περισσότερη υγεία και πιο καθαρό (από κάθε άποψη) περιβάλλον, με την επισιτιστική ασφάλεια να αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό ζήτημα, η Herbalife Nutrition δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά μέσω της έρευνας, της ανάπτυξης και του σχεδιασμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής, αλλά και τις συνεχείς βελτιώσεις στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού.

Η Herbalife Nutrition είναι η Νο1 μάρκα παγκοσμίως σε υποκατάστατα γεύματος  σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor [9]. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται από το 2004 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE:HLF), με κύκλο εργασιών για το 2018 ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.300 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, ενώ κατέχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής των προϊόντων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα. Παράλληλα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, βασιζόμενη σε επιστημονικές μελέτες και παρατηρώντας με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες της, τόσο τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου, όσο και τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω φιλοσοφίας της Herbalife Nutrition είναι η νέα γενιά ροφημάτων Formula 1, η οποία δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση για υγιεινή διατροφή και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Προσφέρει γεύση, ποιότητα, θρεπτικά και φυτικά συστατικά με ταυτόχρονη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, ενδείκνυται και για όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική δίαιτα, καθώς παρασκευάζεται από vegan συστατικά, ενώ δεν περιέχει γλουτένη και τεχνητές χρωστικές ουσίες. Όλα αυτά χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και στη θρεπτική ποιότητα, παρέχοντας σωστή διατροφή, ευκολία και γεύση σε ένα απολαυστικό ρόφημα.

 

Παραπομπές

  1. Eurostat. Agri-environmental indicator – greenhouse gas emissions. 2017; Available from here.
  2. Willett, W., et al., Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet, 2019.
  3. 3. Scott, P., Global panel on agriculture and food systems for nutrition: Food systems and diets: Facing the challenges of the 21st century. 2017, Springer.
  4. 4. Tilman, D. and M. Clark, Global diets link environmental sustainability and human health. Nature, 2014. 515(7528): p. 518.
  5. 5. de Vries, M. and I.J.J.L.s. de Boer, Comparing environmental impacts for livestock products: A review of life cycle assessments. 128(1-3): p. 1-11.
  6. 6. Aleksandrowicz, L., et al., The Impacts of Dietary Change on Greenhouse Gas Emissions, Land Use, Water Use, and Health: A Systematic Review. PloS one, 2016. 11(11): p. e0165797-e0165797.
  7. 7. The Vegan Society. Statistics. 2019 [cited 2019 12 April]; Available from here.
  8. 8. #Veganuary: UK overtakes Germany as world’s leader for vegan food launches. 2019 [cited 2019 11 April]; Available from here.
  9. “Source Euromonitor International Limited; per Consumer Health 2018ed, meal replacement and protein supplements definitions; combined % RSP share GBO, 2017 data.”

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024