Επίθετα με το αρσενικό σε -αιος/-αιός και -εος/-εός (Μέρος Α’)
Μια κατηγορία επιθέτων που μας οδηγεί σε συχνότατα λάθη
Στα προηγούμενα άρθρα της γλωσσικής ενότητας του in.gr έχουμε αναφερθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιθέτων της νέας ελληνικής γλώσσας που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δημιουργούν προβλήματα σε όσους επιχειρούν να τις χρησιμοποιήσουν είτε γράφοντας είτε μιλώντας.
Στις κατηγορίες αυτές (επίθετα σε -ης/-ής και -ες/-ές, επίθετα με το αρσενικό σε -ύς και -ής, επίθετα με το αρσενικό σε -ων και -ών) έρχεται να προστεθεί με το παρόν άρθρο ακόμη μία: αυτή που συγκροτούν η ομάδα των οξύτονων επιθέτων σε -αιός/-εός (π.χ., αραιός, κραταιός, σκαιός, φαιός, ενεός, στερεός) και η ομάδα των προπαροξύτονων επιθέτων σε -αιος/-εος (π.χ., αβέβαιος, ακέραιος, αποτρόπαιος, βέβαιος, βίαιος, δίκαιος, επιπόλαιος, μάταιος, παμπάλαιος, πανάρχαιος, ανίδεος, ένθεος, στέρεος).
Οι δυσκολίες που ανακύπτουν σε σχέση με τα επίθετα αυτά αφορούν προπάντων το σχηματισμό του θηλυκού γένους τους, δευτερευόντως δε την ένταξή τους σε ένα σαφώς καθορισμένο κλιτικό σύστημα προς αποφυγήν των συχνότατων λαθών που κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη Νεοελληνική Γραμματική (Αναπροσαρμογή της Μικρής Νεοελληνικής Γραμματικής του Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, τα οξύτονα και προπαροξύτονα επίθετα που έχουν φωνήεν (πλην των ι, υ, ει, οι) πριν από την κατάληξη -ός/-ος κλίνονται όμοια με τα επίθετα καλός/καλή/καλό και όμορφος/όμορφη/όμορφο αντίστοιχα.
*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, αποκριάτικα έθιμα, παμπάλαια μα ακόμα ζωντανά.
- Κικίλιας: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας των ναυτικών – «Στηρίζουμε τους ανθρώπους της θάλασσας»
- ΗΠΑ: Νέο δικαστικό «χαστούκι» στον Τραμπ – Αναστέλλεται η αντιεμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης
- Με νίκες συνέχισαν Σέλτικς και Λέικερς
- Διασωληνωμένος ο 14χρονος που έπεσε από πατίνι και χτύπησε στο κεφάλι
- Ο Τιμοτέ Σαλαμέ «χάρισε» μια πρώτη γεύση από τον Dune: Part Three
- Το Ιράν διαπραγματεύεται με τη FIFA για τη μεταφορά των αγώνων του στο Μουντιάλ από τις ΗΠΑ στο Μεξικο
- Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ την Τετάρτη – Διήμερο κινητοποιήσεων στην Υγεία
- Τραμπ: «Το Ισραήλ δεν θα το έκανε ποτέ αυτό», είπε για το σενάριο το Τελ Αβίβ να χτυπήσει με πυρηνικά το Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 17.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/randy-kinne-P7nRBkxx_mg-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442