Τελεσίδικα ένοχος κρίθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και στέλεχος του κόμματος Αλέξανδρος Πλωμαρίτης – Καράμπελας για λόγο ρατσιστικού μίσους (παραβίαση του ν. 927/1979, αντιρατσιστικός), με ποινή φυλάκισης 12 μήνες.

Ο Πλωμαρίτης εμφανίστηκε στην κάμερα του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την καταγραφή του (τότε) φαινομένου της Χρυσής Αυγής.

Ο Πλωμαρίτης εμφανίζεται σε καφενείο του Αγίου Παντελεήμονα την περίοδο του άγριου κλίματος που καλλιεργούσαν οι χρυσαυγίτες στην περιοχή. Δημόσια και προφορικά με ναζιστική φρασεολογία προέτρεψε σε ακραία ρατσιστικές πράξεις, υποκινώντας βία και προτείνοντας ακόμα και σε φυσική εκτόνωση μεταναστών.

Από το ρατσιστικό του λογύδριο ξεχωρίζουν φράσεις όπως “είναι πρωτόγονοι, είναι μιάσματα, είναι υπάνθρωποι… γιατί είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Σαπούνια γιατί είναι και ωραίο, ξέρεις όχι για ανθρώπους.

Γιατί είναι και χημικοί αυτοί, μπορεί να πάθουμε κανά… να βγάλουμε κανένα καντήλα, κανά τέτοιο… Θα τα χουμε σαπούνια για τα αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια… Θα φτιάχνουμε κτίρια, κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…”, “τα δόντια να πάρουμε…” και λοιπά… ναζιστικά.