Στην Αθήνα Μοσκοβισί και Κοστέλο για την τέταρτη αξιολόγηση
Εντός της εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση.
Εντός της εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση.
Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης τόσο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που συνοδεύει την τρίτη αξιολόγηση όσο και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Φεβρουαρίου, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Στο τραπέζι των συναντήσεων θα τεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Το χρονοδιάγραμμα των θεσμών προβλέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις για το χρέος έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του υψηλού δημοσίου χρέους.
Στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επόμενων ετών. Στο σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εντάξει, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
Διαβάστε επίσης:
in.gr
- Ισπανία: Νέα πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ σε τοπικές εκλογές – Μεγάλη αύξηση για την Ακροδεξιά
- Σχέση: Τι κάνεις όταν «χάνεσαι» στη μετάφραση;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Φεβρουαρίου
- Ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων – Πώς θα «κλειδώσουν» έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442