Στα όρια κυβέρνηση-δικαστικοί για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
Η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Δκαιοσύνης αναζωπυρώθηκε σήμερα στην 33η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά το πόθεν έσχες των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπόθεση που βρισκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Δκαιοσύνης αναζωπυρώθηκε σήμερα στην 33η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά το πόθεν έσχες των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπόθεση που βρισκεται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διά στόματος του ίδιου του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος ήταν παρών στη Γενική Συνέλευση, καταγγέλθηκε ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος στην τοποθέτησή του είχε ασκήσει κριτική στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την απόφαση που ακύρωσε τον νόμο για το πόθεν έσχες των δικαστών και των εισαγγελέων.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ σήκωσε αμέσως το γάντι λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα .Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταλια φορά σε αυτοσυγκράτηση.Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατι η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια .Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».
Διαβάστε αναλυτικά:
Σακελλαρίου: Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση Κοντονή στη Δικαιοσύνη
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και για την ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων.
Ο κ. Ασπρογέρακας αναφέρθηκε επίσης στην κριτική των αποφάσεων υπενθυμίζοντας ότι η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία . Και πρόσθεσε: < Οι δικαστές και οι ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με εδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων των ενώσεων εκθέτουν τη δικαιοσύνη. Αυτονόητο είναι ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική.
Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας>.Και απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές πάντοτε κατέθεταν πόθεν έσχες και το ίδιο θα κάνουν μόλις έρθει ο νέος νόμος.
Ο πρόεδρος της Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία συναδέλφων του από τη σημερινή συνέλευση στέλνοντας μηνυμα να μην αφήσουν τηνΈνωση να σιγήσει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εκτός από την κόντρα με τον πρόεδρο του ΣτΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων όπως αυτό της δικαστικής αστυνομίας που έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του έργου των δικαστικών λειτουργών .
Διαβάστε αναλυτικά:
Κοντονής: Αναιτιολόγητη η επίθεση Σακελλαρίου και οι κρίνοντες κρίνονται
Ο κ. Κοντονής είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. «Να εφαρμοστεί, τόνισε, επιτέλους ο νόμος το 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου».
Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού. «Η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους» πρόσθεσε.
in.gr
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Τέλος από τη Μύκονο Betsson ο Έβανς – Ποιος είναι ο λόγος που αποχωρεί…
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα 17 χρόνια μετά την εξέγερση των δεύτερων «Δεκεμβριανών»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442