Alpha: Αποπλήρωσε την κρατική βοήθεια του νόμου Αλογοσκούφη
Την οριστική έξοδο από το πακέτο στήριξης του 2008, γνωστού και ως νόμου Αλογοσκούφη, ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Την οριστική έξοδο από το πακέτο στήριξης του 2008, γνωστού και ως νόμου Αλογοσκούφη, ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Η τράπεζα μέχρι και τις 20/6 χρησιμοποιούσε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για την άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος (Πυλώνας ΙΙ).
Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι την 20.6.2017 έπαυσε η χρήση της συγκεκριμένης βοήθειας, καθώς προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή της απορρέουσας ρευστότητας που είχε αντληθεί μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.
Με τη λήξη ισχύος των εγγυήσεων, από την ίδια ημερομηνία, η Alpha Bank δεν υπάγεται πλέον στις διατάξεις και στις σχετικές δεσμεύσεις του Ν. 3723/2008, περιλαμβανομένης και της υποχρέωσης διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό της Συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι η χρήση αυτών των εγγυήσεων ήταν ακριβότερη από άλλου είδους ενέχυρα, λόγω επιπλέον προμήθειας που καταβάλλεται στο Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει παύσει από τον Απρίλιο 2014 να κατέχει προνομιούχες μετοχές της τράπεζας (Πυλώνας Ι), καθώς προχώρησε μετά από αύξηση κεφαλαίου στην ολοσχερή αποπληρωμή τους.
Επιπλέον, έχει ήδη ακυρωθεί το σύνολο των ειδικών τίτλων εκ του άρθρου 3 του Ν. 3723/2008 (Πυλώνας ΙΙΙ) για την άντληση ρευστότητας.
Ως εκ τούτου, η τράπεζα εξήλθε εντελώς από το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης, το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από εννέα χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Κόκκινος συναγερμός για πολλές περιοχές
- Αυτές οι δύο τροφές είναι οι πιο απολαυστικές «ασπίδες» για την καρδιά
- Ρεύμα: Τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια και πότε μας συμφέρουν
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση-ξέπλυμα των επιδοτήσεων
- Κρήτη: Στεγνώνει ο κάμπος της Μεσαράς
- Stranger Things:: Η 5η σεζόν σπάει όλα τα ρεκόρ
- Σχέσεις: Πόσο καλό είναι ο σύντροφός σου να είναι και ο κολλητός σου;
- Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442