Με μπλόκο της δόσης απειλεί η Ισπανία για το πρόβλημα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ
Καθησυχαστική εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην απειλή του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος να υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε χθες το Eurogroup, σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα με τις διώξεις τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, διαμηνύει η κυβέρνηση. Το θέμα θα λυθεί μην δραματοποιούμε την κατάσταση, παρεμβαίνει ο Μοσκοβισί.
Καθησυχαστική εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην απειλή του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος να υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε χθες το Eurogroup σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα με τις διώξεις τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, διαμηνύει η κυβέρνηση. Το θέμα θα λυθεί, μην δραματοποιούμε την κατάσταση, παρεμβαίνει ο Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας» τονίζουν.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, αν η Ελλάδα δεν χορηγήσει αμνηστία σε αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ που κατάγονται από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ασκήθηκαν διώξεις για απιστία κατά έξι εμπειρογνωμώνων του ΤΑΙΠΕΔ – τρεις έλληνες και τρεις ξένους- για την πώληση και απαναμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, υπόθεση που ακόμα εκκρεμεί.
«Αν δεν υπάρξει οριστική λύση για την υπόθεση των τριών μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει τη δόση», είπε ο Λουίς Ντε Γκιντος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Καθησυχαστικός και βέβαιος ότι το θέμα θα λυθεί υπήρξε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε να μην υπάρξουν δραματοποιήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει στην ώρα της.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι βέβαιος πως το θέμα που τέθηκε για τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιλυθεί και ότι θα συνεχίσει να συζητά το θέμα με την Ισπανία -που ήταν και η μία από τις τρεις χώρες που το έθεσαν- κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.
«Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Η εκταμίευση θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Π.Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Ήπιος εμφανίστηκε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δηλώνοντας ότι η εκταμίευση θα προχωρήσει καθώς αξιολογείται η πρόοδος για το θέμα των στελεχών αυτών και ότι είναι αισιόδοξος για μια γρήγορη λύση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ιραόλα αφήνει την Μπόρνμουθ και πάει Μπιλμπάο
- Η Amazon εξαγοράζει την Globalstar για να ανταγωνιστεί το Starlink
- EE: «Καμπανάκι» για κράτος δικαίου, ελευθερία Τύπου και ανεξαρτησία δικαιοσύνης – Η έκθεση στη LIBE
- Βρέθηκε ο 6χρονος που είχε εξαφανιστεί από τη Βουλιαγμένη μετά από αρπαγή από τον πατέρα του
- ΠΑΟΚ: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του συλλόγου
- H ληστεία που έκανε διάσημη τη «Μόνα Λίζα» γίνεται μιούζικαλ
- Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και το οδήγησε 200 χιλιόμετρα φτάνοντας στη Σουηδία
- Τσιτσιπάς: «Να χτίσω ένα νικηφόρο σερί και να επιστρέψω εκεί που ανήκω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442