Φυσική ορμόνη μπαίνει στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Η μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, φαίνεται να έχει την ικανότητα να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Genes and Cancer αμερικανοί ερευνητές.
Η μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που παράγεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, φαίνεται να έχει την ικανότητα να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Genes and Cancer αμερικανοί ερευνητές.
Η μελατονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο μόνο κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Επιδημιολόγοι και άλλοι ερευνητές έχουν εικάζει ότι η έλλειψη μελατονίνης, λόγω έλλειψης ύπνου, θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατάφερε να αποδείξει ότι η εν λόγω ορμόνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών βλαστικών κυττάρων του μαστού. Πριν την επαλήθευση της θεωρίας περί στέρησης ύπνου και καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές ανέπτυξαν σε εργαστηριακό περιβάλλον όγκους από βλαστικά κύτταρα. Οι όγκοι αυτοί ενισχύθηκαν με χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προάγουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, όπως τα οιστρογόνα και η δισφαινόλη Α, ουσία που εμπεριέχεται σε πολλές πλαστικές συσκευασίες και μοιάζει με τα οιστρογόνα.
Η θεραπεία των πειραματικών αυτών όγκων με μελατονίνη μείωσε σημαντικά τον αριθμό και το μέγεθός τους, συγκριτικά με άλλη ομάδα όγκων που δεν εκτέθηκε στη μελατονίνη. Επιπλέον, όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε οιστρογόνα ή δισφαινόλη Α και παράλληλα σε μελατονίνη, σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό και το μέγεθος των όγκων.
Η μελέτη εδραιώνει την άποψη ότι η καρκινική ανάπτυξη των βλαστικών κυττάρων μπορεί να ρυθμιστεί με φυσικές ορμόνες και παρέχει μια σημαντική νέα τεχνική ελέγχου χημικών ουσιών που έχουν καρκινογόνο επίδραση, ενώ αναδεικνύει και νέους φαρμακευτικούς στόχους για τον καρκίνο του μαστού.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





























![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442