Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο αυστριακός καγκελάριος
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν» δηλώνει ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα αποσυρθεί από την συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους ταξιδιώτες.
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν» δηλώνει ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα αποσυρθεί από την συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους ταξιδιώτες.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich, ο Κερν ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. «Δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση» λέει.
Σημειώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει «με συνέπεια» την κριτική του στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο» τονίζει ο καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση».
Την Κυριακή, ο αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Ερντογάν ότι δήθεν η Αυστρία δεν σέβεται την ελευθερία γνώμης των οπαδών του.
«Ακριβώς ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι που συνιστά τη διαφορά με την κατάσταση στην Τουρκία» τόνισε ο Κερν, προσθέτοντας πως η θρησκευτική δικαιολόγηση αυταρχικής πολιτικής είναι για την Αυστρία όχι μόνον ασυνήθιστη αλλά και «απολύτως απαράδεκτη».
Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.
Ταυτόχρονα, προειδοποιεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου».
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση πως «έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ».
Ο βουλευτής των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ εκτιμά ως «σκανδαλώδες το ό,τι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί και η ΕΕ να συνεχίζει να εμβάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Τουρκία».
Το άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα ζητά ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς, ενώ από την πλευρά του, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ομάδα Στρόναχ», Ρόμπερτ Λούγκαρ, εκτιμά «πως με τον Ερντογάν δεν μπορεί κανείς να συνάπτει συμφωνίες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιώργος Μαζωνάκης: Γιόρτασε τα γενέθλια του με ένα λαμπερό πάρτι – Το νέο τραγούδι «Επιπτώσεις»
- Ιράν: «Υπό τον πλήρη έλεγχό μας τα Στενά του Ορμούζ» διαμηνύουν οι Φρουροί της Επανάστασης
- Γκούλιτ: «Σταμάτησα να βλέπω ποδόσφαιρο»
- Μεξικό: Άγρια επίθεση σκύλου σε 7χρονη – Έκανε 68 ράμματα στο κεφάλι
- Ματίας Λεσόρ: Το πλάνο επιστροφής για τον Γάλλο σέντερ – Πότε θα μπορούσε να αγωνιστεί
- Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία αν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι
- «Linda» με την Μυρτώ Αλικάκη: Από την Ομάδα Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ
- 4 συμβουλές για να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ τα πιο γλυκά όνειρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 04.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/elen-laureano-aG4jfiaRm7E-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442