Νότια Σινική Θάλασσα: Ένα φιλέτο που διεκδικούν πολλοί
Η Νότια Σινική Θάλασσα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο του πλανήτη. Για αυτό άλλωστε την διεκδικούν πέντε χώρες. Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο προσέφυγαν οι Φιλιππίνες το 2013, μάλλον θα περιπλέξει τα πράγματα.
Η Νότια Σινική Θάλασσα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο του πλανήτη. Για αυτό άλλωστε την διεκδικούν πέντε χώρες.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο προσέφυγαν οι Φιλιππίνες το 2013, μάλλον θα περιπλέξει τα πράγματα και ας δικαιώθηκε η κυβέρνηση στη Μανίλα, που τώρα πανηγυρίζει.
{{{ map }}}
Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βάσει κυρίως μιας οριοθέτησης που διακρίνεται με διακεκομμένες γραμμές στους κινεζικούς χάρτες της δεκαετίας του 1940.
Η περιοχή εκτιμάται ότι έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με δυτικές πηγές, το Πεκίνο διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές.
Την κυριαρχία επί του αρχιπελάγους Σπράτλι, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες ακατοίκητα μικρά νησιά και υφάλους, διεκδικεί επίσης το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες, σύμμαχος της Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται «πραξικόπημα» από τον κινεζικό γίγαντα το οποίο θα του επιτρέψει να έχει τον έλεγχο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς παγκοσμίως, από την οποία διακινείται κυρίως το ένα τρίτο των παγκόσμιων φορτίων πετρελαίου.
Για αυτό άλλωστε, στην αντίδρασή τους επί της απόφασης της Χάγης, οι ΗΠΑ συνιστούν ψυχραιμία. Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην Ιαπωνία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
- 18 χρόνια και 1.297 αγώνες: Ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά μονοψήφιος από το 2007!
- Η Pantone κάνει μια εκπληκτική επιλογή για το χρώμα (μη χρώμα) της χρονιάς 2026 -«Η ιστορία από την αρχή»
- Σφυροκοπάει η κακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Συνέχεια στο νικηφόρο σερί θέλει να δώσει ο Παναθηναϊκός
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι λέει για τη γνωρίμια του με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- Χίος: Διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442