Ντομπρόβσκις: Ίσως παγώσουν τα κεφάλαια για Ισπανία-Πορτογαλία
Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία, λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία, λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι«οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση επαφίεται πάντως στο σύνολο του Κολεγίου των Επιτρόπων. Δεν θέλω να προδικάσω» το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Οι επίτροποι της ΕΕ συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά και αναμένεται να λάβουν απόφαση.
Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της Ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.
Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).
Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.
Διχασμένη η Ευρώπη
Ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τον Μάιο να αναβάλουν για την 5η Ιουλίου την απόφασή τους για την επιβολή κυρώσεων ή μη στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει διχασμένη για το ζήτημα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.
Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται κατόπιν να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο συμβούλιο τους στις Βρυξέλλες, στις 12 Ιουλίου.
Όπως και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στις αρχές του Ιουνίου, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να εκπληρώσει απόλυτα τους στόχους της το 2017.
«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το επόμενο έτος» είπε.
Παρά τις υποσχέσεις της, η Γαλλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να μειώσει κάτω από 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμά της και έχει εξασφαλίσει πολλές περιόδους χάριτος, με το 2017 να θεωρείται η καταληκτική προθεσμία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος Αιγύπτιος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της
- Με το βλέμμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο – Η Συρία μεταξύ ανάσχεσης και διάχυσης της κρίσης
- Στείρωση σκύλου και γάτας: Μια εξατομικευμένη ιατρική απόφαση – Τα υπέρ και τα κατά
- ΤτΕ: Ποιοι παράγοντες «ταΐζουν» τον πληθωρισμό – Τι να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός
- Ρένια Λουϊζίδου: Πώς τη βοήθησε ο Γιάννης Μπέζος στα πρώτα της βήματα
- Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να βγει στην τετράδα – Το απαραίτητο 2/2 και ο συνδυασμός αποτελεσμάτων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442