Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβαθμίζουν την ανάγκη περισσότερης νομισματικής τόνωσης

Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβάθμισαν την Τετάρτη την ανάγκη για αύξηση της νομισματικής τόνωσης στο επόμενο διάστημα, ζητώντας υπομονή μέχρι τα υπάρχοντα μέτρα να αρχίσουν να αποδίδουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβάθμισαν την Τετάρτη την ανάγκη για αύξηση της νομισματικής τόνωσης στο επόμενο διάστημα, ζητώντας υπομονή μέχρι τα υπάρχοντα μέτρα να αρχίσουν να αποδίδουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα απρόσμενα εκτεταμένο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης τον Μάρτιο με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού, ωστόσο, η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών ενίσχυσε τις εικασίες για επέκτασή του στις αρχές Ιουνίου.

«Θα πρέπει να υπάρξει πραγματικά κάτι καινούριο για να αναθεωρήσουμε την υπάρχουσα πολιτική», είπε ο Philip Lane επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στηριχθούν σε στοιχεία.

«Για το 2015 τα στοιχεία έδειξαν ότι διάφορα μέρη των έκτακτων μέτρων λειτουργούν», είπε ο Lane μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Η υπάρχουσα πολιτική βασίζεται στις υπάρχουσες προβλέψεις, ασφαλώς μπορεί να αναθεωρηθούν εάν υπάρξει κάποια σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στο συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει αναφερθεί το ακραίο μέτρο τόνωσης που προβλέπει την άμεση παροχή δωρεάν ρευστότητας σε πολίτες γνωστό ως «λεφτά από το ελικόπτερο».

Από την πλευρά του ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης Ardo Hansson είπε ότι χρειάζεται υπομονή.

«Γνωρίζουμε ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με κάποια καθυστέρηση», είπε ο Hansson προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ κατάφερε να αποκρούσει τις επιπτώσεις του χαμηλού κόστους ενέργειας στους μισθούς και στις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η ΕΚΤ φοβάται τις δευτερογενείς επιπτώσεις του χαμηλού πληθωρισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κύκλο αποπληθωρισμού που δύσκολα θα μπορούσε να σταματήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο