Βάιντμαν: Δεν επείγει η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το μήνυμα ότι η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στέλνει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση της χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια «μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».
Το μήνυμα ότι η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στέλνει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση της χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια «μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο Γενς Βάιντμαν επισημαίνει: «Το 2014 οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».
Επιπλέον, ο Βάιντμαν καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αυξήσει τα ελλείμματα λόγω του προσφυγικού.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».
Σχετικά με τα capital controls επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση τα εφάρμοσε και εκείνη είναι που θα αποφασίσει πότε θα τα πάρει πίσω.
Τέλος, σημείωνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και ότι κάτι τέτοιο θα αμοιβαιοποιούσε τους κινδύνους που απορρέουν από τις εθνικές πολιτικές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)








































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442