Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά, νέα παράταση δίνει η κυβέρνηση
Στο αέρα παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει νέα παράταση ώς τις 15 Νοεμβρίου, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι θεσμοί εμμένουν στο «όχι» στον κλιμακωτό φόρο, ενώ στις θέσεις του επιμένει και ο Ν.Φίλης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι εύπορος και για αυτό στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό.
Σε πλήρη άγνοια όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, αφού προς το παρόν δεν έχει ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση για το τι τελικά θα ισχύσει. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει νέα παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για την εφαρμογή του μέτρου, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, είτε μέσω οριστικής λύσης είτε μέσω ισοδύναμων μέτρων.
Πάντως, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις φέρεται να απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής κλιμακωτού ΦΠΑ, λέγοντας πως η θέση των θεσμών δεν έχει αλλάξει: ή 23% σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ή άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα».
Την ίδια στιγμή, μετά την αναφορά στις «πενταροδεκάρες», ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προχώρησε σε νέα δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι εύπορος και γι’ αυτό στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.
«Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Φτωχός είναι; Δουλεύει και η γυναίκα του. Ένας που έχει 60.000 και 70.000 εισόδημα τον χρόνο, δεν είναι φτωχός. Δίνει 7.000 τον χρόνο στα ιδιωτικά. Δεν απαντάω στο πρόβλημα που έχει μια εύπορη οικογένεια. Δουλειά του υπουργού να διασφαλίσει το κατά το δυνατόν αξιόπιστο σχολείο για όλα τα παιδιά» δήλωσε στον Real Fm.
Επίσης, είπε ότι εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της υιοθέτησης οριζόντιων ισοδύναμων μέτρων ή της επιβολής ΦΠΑ 23%, τότε «προτιμώ το 23%». «Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν 23% στο κρέας για να στείλουν κάποιοι τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο» δήλωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος δημιούργησε επιτροπή για την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο
- Τα δύο συστατικά για ένα επιτυχημένο πρωινό
- Καιρός: Θυελλώδεις νοτιάδες σε Ιόνιο και Αιγαίο – Πού θα έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Αποκάλυψη in: Η αρμόδια Επιτροπή για τις παρεμβολές «διαψεύδει» την ΥΠΑ για το «μπλακ αουτ» των αεροδρομίων
- Ο Μπίλι Τζόελ εκπλήσσει το κοινό με την πρώτη του εμφάνιση μετά τη διάγνωση με εγκεφαλική πάθηση
- Τέσσερα μυστικά για ένα επιτυχημένο πρώτο ραντεβού
- Η καταβόθρα της Νεστάνης: Ένα σπήλαιο με κατεύθυνση την Αργολίδα
- Citi Institute: Τα deepfakes της AI το νέο πρόσωπο της εξαπάτησης – Όταν δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτό που βλέπεις και ακούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 05.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cody-board-w59DM6d6uxM-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442