Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ, αλλά είναι κυρίαρχη χώρα

Τσίπρας: Η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ, αλλά είναι κυρίαρχη χώρα

Είναι κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κρεμλίνο απαντώντας στις ευρωπαϊκές αιχμές. Η χώρα δεν είναι επαίτης και το οικονομικό της πρόβλημα θα λυθεί εντός της ΕΕ, δήλωσε. Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο στο «μενού». Διαφωνούμε με τη λογική των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας έναν ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Είναι κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ευρωπαϊκές αιχμές για το ταξίδι του στο Κρεμλίνο. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνά στις χώρες για την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος -το οποίο θα λυθεί εντός ΕΕ, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα-, τόνισε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαβεβαιώνει ότι δεν ετέθη αίτημα ρωσικής οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας αργότερα σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει στήριγμα στη Ρωσία μέσω της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, αφού η υλοποίηση επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών για παράδειγμα θα επιφέρει κέρδη στη χώρα που μπορεί να τα αξιοποιήσει για την πληρωμή των δανειστών και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής της.

Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. Διαφωνούμε με τη λογική των αδιέξοδων κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε ο πρωθυπουργός προτάσσοντας έναν ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν, πάντως, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα που βρίσκονται σε ισχύ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση.

Αντίθετα, λίγο πιο σαφείς ήταν σε ό,τι αφορά την πρόθεση και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος -αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί ελληνικός αγωγός, έσπευσε να πει χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζητούμενο της επίσκεψης ήταν η προώθηση αναπτυξιακών συνεργασιών, είπε ο πρωθυπουργός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισημαίνει πως μέσω του αγωγού η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίζει εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως, προσθέτοντας πως οι Δυτικοί δανειστές της θα επωφεληθούν από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Μόσχα.

Ως προς αυτές καθαυτές τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τη λογική τους και δεν πιστεύει στη λύση ενός οικονομικού πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ «για να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής».

Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, έχει ανάγκη από σοβαρό διάλογο για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Επ’ αυτού ο Βλ.Πούτιν δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία καταλαβαίνει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της, επισημαίνοντας ότι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι ο τερματισμός όλων των κυρώσεων και κατ’ επέκταση των ρωσικών αντιμέτρων, αφού δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για μία μόνο χώρα της ΕΕ.

Ωστόσο οι δύο ηγέτες τόνισαν την πολιτική βούληση να βρεθεί τρόπος για την αποκατάσταση των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει κάποια στιγμή λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

Βασιζόμενοι στην αναφορά αυτή του ρώσου προέδρου ελληνικές κυβερνητικές πηγές μίλησαν για φόρμουλα που μελετάται για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Οι ίδιες πηγές μιλούν για «ιστορικής σημασίας συνάντηση η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων».

«Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»

«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου δίνοντας απάντηση στα σχόλια και τις δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο.

«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης»

Σε έντονο και αυστηρό ύφος και πλούσια μηνυμάτων με πολλούς αποδέκτες κυρίως στην Ευρώπη ήταν η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού στην ερώτηση που ετέθη μάλιστα πρώτη-πρώτη με αποδέκτη τον ρώσο πρόεδρο εάν η Ελλάδα ζήτησε από τη ρωσία οικονομική βοήθεια. Μάλιστα η δημοσιογράφος επεσήμανε ότι όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα η συμβουλή της Ρωσίας ήταν να απευθυνθεί στο ΔΝΤ.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ρητά και σαφώς «δεν ετέθη θέμα για οικονομική βοήθεια», προσθέτοντας ότι συζητήσαμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, του ενεργειακού τομέα περιλαμβανομένου. Ο κ. Πούτιν είπε βέβαια ότι εάν αυτές οι συνεργασίες προχωρήσουν και τα σχέδια υλοποιηθούν αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας.

Επίσης επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να το προχωρήσει, και κυρίως σε ότι αφορά τα λιμάνια και τις υποδομές, εκφράζοντας μάλιστα -στέλνοντας σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες- την ελπίδα να εξασφαλιστούν ίσοι όροι για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς.

Παίρνοντας το λόγο, και ενώ ήδη είχε υποβληθεί η επόμενη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει να απαντήσει στη ερώτηση σχετικά με το αίτημα οικονομικής βοήθειας. «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες για επίλυση του οικονομικού προβλήματός της» τόνισε, προσθέτοντας στον ίδιο τόνο ότι άλλωστε το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και θα λυθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού η λύση του είναι σημαντική για το «κοινό συμφέρον της ευρώπης».

Σε ανάλογο αυστηρό ύφος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην ερώτηση εάν η ελλάδα θα καταφύγει στη Ρωσία σε περίπτωση που η Ευρώπη την «πετάξει από το καράβι».

«Μα σε αυτό το καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα, για να προσθέσει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί κάποιους λαθρεπιβάτες ή επιβάτες κατώτερης θέσης που μπορεί να πετάξει στη θάλασσα. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλον στη θάλασσα το καράβι θα πέσει στα βράχια, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να αναγνωριστεί η κυριαρχία της Ελλάδας, η οποία της επιτρέπει να ασκεί πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική επιδιώκοντας συμφωνίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, και να σταματήσουν τα σχόλια για απόλυτα φυσιολογικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αποκατάσταση εμπορικής συνεργασίας και επενδύσεις

Επί τάπητος στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τέθηκε η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, που τον τελευταίο χρόνο -όπως σημείωσε ο Πούτιν- έχει μειωθεί σημαντικά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της επίσκεψής του στη Ρωσία ήταν η προώθηση συμφωνιών αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Όπως σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος «συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, αλλά και θέματα της περιφερειακής συνεργασίας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου. Πέρυσι ο τζίρος του εμπορίου αποτέλεσε 4,2 δισ. δολάρια, δηλαδή μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, θα καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας στο προηγούμενο επίπεδο. Σ’ αυτό θα συμβάλει η διευθέτηση του κοινού σχεδίου δράσεων για το 2015-2016.»

»Έχουμε συμφωνήσει και αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. Έχουμε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας. Η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για θέμα που αφορά τις οικονομίες μας και αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.»

» Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι ρωσικές εταιρείες εξάγουν στην Ελλάδα μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα της Θεσσαλονίκης […] Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών. Πέρυσι περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα».

Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι υποδομές και να προωθηθεί η ενεργειακή συνεργασία, «παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες συνεργασίες μας, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι πυξίδα για τη συνεργασία των δύο χωρών σε κάθε επίπεδο την επόμενη διετία θα αποτελέσει το κοινό πρόγραμμα δράσης 2015-2016 που υπεγράφη από τους δύο ηγέτες.

Σχετικά με την επέκταση του Turkish Stream

Ειδικά σε ότι αφορά την ενεργειακή συνεργασία ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα «ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια» σπεύδοντας να συμπληρώσει «τηρώντας πάντα τους σχετικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία, τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το θέμα του αγωγού αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, και αντικείμενο ερωτήσεων που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στα οφέλη που θα έχει ο αγωγός για την Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα για μεγάλα κέρδη, και δεν έκρυψε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ των δύο ηγετών. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, καθώς χρειάζεται πολλή τεχνική προεργασία και μελέτη, πριν ληφθούν οι τελικές -και ανακοινώσιμες αποφάσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να διερευνήσει δυνατότητες χρηματοδότησης για τον εν λόγω αγωγό.

Πιο αποκαλυπτική ήταν ωστόσο η τοποθέτηση κυβερνητικών πηγών που αποτιμώντας τα οφέλη από τη συνάντηση είπαν ότι άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη»

«Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σημείωσαν δε ότι «σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα» γεγονός που θα έδινε σημαντική ανάσα στα κρατικά ταμεία.


Στο τραπέζι και οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες με τον έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει ανησυχία για την κίνδυνο έξαρσης των εχθροπραξιών και ειδικά για τους ομογενείς στην Μαριούπολη.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας «στο πλαίσιο της συζήτησής μας, τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, σε περίπτωση έξαρσης των εχθροπραξιών, οι δεκάδες χιλιάδων Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής που διαμένουν στη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές. Τόνισα δε, την ανάγκη να στηριχτεί και να εφαρμοστεί, από όλες τις πλευρές, το πακέτο Συμφωνιών του Μινσκ.»

» Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε τη βαθιά αυτή ευρωπαϊκή κρίση και να αφήσουμε πίσω μας τον φαύλο κύκλο των αδιέξοδων κυρώσεων και της αναβίωσης μιας ψυχροπολεμικής λογικής, που οδηγεί πιο μακριά και όχι πιο κοντά στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου.»

» Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε την ήπειρό μας σε έναν σοβαρό διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ. Και από αυτό τον διάλογο, δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι η Ρωσία θα απουσιάζει. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα θα επιδιώξει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου, μεταξύ της Ε.Ε και της Ρωσίας. Με μια θετική ατζέντα για την κοινή αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση του τζιχαντισμού και η ανάγκη για σταθερότητα στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη «επανέναρξης των συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει -πάντοτε- του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του και πριν δεχθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αρχή μίας ουσιαστικής «άνοιξης» στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν σημασία μόνο οι εξαγγελίες, αλλά και η υλοποίησή τους, και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει σε αντίθεση, όπως είπε, με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.

Της κοινής συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το έτος 2016, ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015–2016. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλ.Πούτιν υπέγραψαν Κοινή Δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ό,τι αφορά το δώρο που έκανε, όπως είθισται, ο Ρώσος πρόεδρος στον έλληνα πρωθυπουργό ήταν η εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης. Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Άν.Ανδίρα, Ευ.Μπίφη, Αργ.Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024