Η CIA «προσπαθούσε να σπάσει το λογισμικό ασφαλείας» του iPhone
Μεθόδους για να «σπάσουν» το λογισμικό ασφάλειας των φορητών συσκευών της Apple αναζητούσαν εδώ και περίπου μία δεκαετία στελέχη της CIA, υποστηρίζει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept, επικαλούμενος έγγραφα που παρέλαβε από τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.
Μεθόδους για να «σπάσουν» το λογισμικό ασφάλειας των φορητών συσκευών της Apple αναζητούσαν εδώ και περίπου μία δεκαετία στελέχη της CIA, υποστηρίζει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept, επικαλούμενος έγγραφα που παρέλαβε από τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.
Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητα αμερικανικά έγγραφα τα οποία υποδεικνύουν ότι ερευνητές της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μια έκδοση του XCode, του εργαλείου ανάπτυξης εφαρμογών της Apple, με σκοπό να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε προγράμματα που διατίθενται από το «Κατάστημα Εφαρμογών» (App Store) της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο με βάση τα έγγραφα, τα οποία καλύπτουν το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013, δεν είναι σαφές εάν οι ερευνητές κατάφεραν τελικά να σπάσουν τον κρυπτογραφημένο κώδικα της Apple, ο οποίος ασφαλίζει τα δεδομένα των χρηστών και τις επικοινωνίες τους.
Ερευνητές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναζητούσαν μεθόδους αποκρυπτογράφησης του κωδικοποιημένου firmware της Apple από το 2006, ένα χρόνο προτού η εταιρεία διαθέσει στην αγορά το πρώτο της iPhone, ενώ συνέχισαν και μετά τη διάθεση του iPad το 2010.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Apple ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην ενίσχυση των μεθόδων κρυπτογράφησης για τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο iPhone. Η εταιρεία υποστήριξε ότι μετά τις αλλαγές η Apple δεν θα έχει πλέον κανένα τρόπο να αποσπάσει δεδομένα από τις φορητές συσκευές των πελατών της, ακόμα κι αν έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας.
Τόσο η Apple όσο και στη συνέχεια η Google δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που αποθηκεύονται στις συσκευές και ότι αυτό αποτελεί εν μέρει μία αντίδραση στο ευρείας κλίμακας πρόγραμμα παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο αποκάλυψε ο Σνόουντεν.
Η CIA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442