Θεατροποιημένη ανάγνωση με Λαζαρίδου, Μουτούση και Τριανταφυλλίδου
Μετά την πρώτη εκδοχή της θεατρικής ανάγνωσης των ποιημάτων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με τον τίτλο «Παρίσι-Ντουίνο-Αθήνα», όπου η Όλια Λαζαρίδου, η Αμαλία Μουτούση και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου διάβασαν μέρος από τις Ελεγείες του Ντουίνο καθώς και το Requiem για μια Φίλη σε σκηνοθετική επιμέλεια και μετάφραση του Βίκου Ναχμία, η μικρή τους […]
Μετά την πρώτη εκδοχή της θεατρικής ανάγνωσης των ποιημάτων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με τον τίτλο «Παρίσι-Ντουίνο-Αθήνα», όπου η Όλια Λαζαρίδου, η Αμαλία Μουτούση και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου διάβασαν μέρος από τις Ελεγείες του Ντουίνο καθώς και το Requiem για μια Φίλη σε σκηνοθετική επιμέλεια και μετάφραση του Βίκου Ναχμία, η μικρή τους ομάδα επανέρχεται στον Προσωρινό χώρο με το «Ντουίνο-Αθήνα» από την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για την θεατροποιημένη ανάγνωση και των δέκα Ελεγειών. Ένα μικρό ακρόαμα που επιχειρεί να ανασύρει ένα ξεχασμένο είδος ψυχαγωγίας που βασίζεται στην χαρά της προφορικότητας.
Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε ξεκίνησε να γράφει τις «Ελεγείες» τον Ιανουάριο του 1912 για να ολοκληρώσει τη συγγραφή τους δέκα χρόνια αργότερα. Πρόκειται για ένα σπάνιο λογοτεχνικό έργο που σημάδεψε ποιητικά τον 20ο αιώνα.
Δέκα ποιήματα μεγάλης έκτασης, που γράφτηκαν σε μια από τις πιο ανασφαλείς χρονικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Σημαδεμένα από έναν μεγάλο πόλεμο και ποτισμένα από τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου, αντιτάσσουν στα κοινωνικά αδιέξοδα την πίστη στο ιδιωτικό πεδίο των αισθημάτων και την εμπειρία της συνείδησης.
Δέκα ποιητικοί μονόλογοι ενός πεδίου ψυχικού βάθους, όπου μόνον ο μυστικός λόγος και η ποίηση έχουν πρόσβαση. Στο κέντρο τους βρίσκεται η ζωή και θάνατος, η επικοινωνία των διαστάσεων, το ίδιο το νόημα της ύπαρξης που διαρκώς ανανεώνεται, η προφητεία, και κυρίως το άπειρο βλέμμα προς κάθε κατεύθυνση. Με τις «Ελεγείες του Ντουίνο» ο μεγάλος ποιητής ενώνει δύο ιδιότητες, γράφοντας με λόγο αποκαλυπτικό. τουτέστιν απόλυτα ποιητικό.
Ο αυστρογερμανός Ράινερ Μαρία Ρίλκε δεν υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχισμένος ως παιδί και έφηβος , με την παιδεία του να είναι ανοργάνωτη και αποσπασματική. Αρχικά ακολούθησε τη στρατιωτική εκπαίδευση, την εγκατέλειψε όμως , και το 1895 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου όπου και και διδάχτηκε λογοτεχνία, ιστορία της τέχνης, φιλοσοφία και για ένα εξάμηνο νομικά.
Ταξίδευε ακατάπαυστα σε όλη την Ευρώπη, με τις επισκέψεις του στη Ρωσία, να «ενσπερματώνουν» στο νου του έμπνευση.
Με τις «Ελεγείες» του ο Ρίλκε οδηγεί στα άκρα τον ευρωπαϊκό λυρισμό, με τον θρήνο να αντανακλά τη βαθύτερη ομορφιά της ανήσυχης ανθρώπινης καρδιάς και τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου σε μια ανασφαλή περίοδο να δίνουν το «παρών».
Ε.Σ.
Ημερομηνίες παραστάσεων: Πέμπτη 19/2, Τετάρτη 25/2, Πέμπτη 26/2, Πέμπτη 5/3 [τρεις Πέμπτες και μία Τετάρτη] στις 21.00.