Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ – Υποχωρεί ο στρατός στο αεροδρόμιο

Άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ – Υποχωρεί ο στρατός στο αεροδρόμιο

Καμία αντιστοιχία δεν βρήκε στις εμπόλεμες ζώνες στην ανατολική Ουκρανία η συνεννόηση που με δυσκολία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο: Το πρωί, τουλάχιστον επτά άμαχοι στο Ντονέτσκ σκοτώθηκαν από θραύσματα όλμου σε στάση τρόλεϊ. Στους φιλορώσους επιρρίπτει την ευθύνη το Κίεβο. Παράλληλα, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχώρησαν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, υπό την πίεση των φιλορώσων.

Καμία αντιστοιχία δεν βρήκε στις εμπόλεμες ζώνες στην ανατολική Ουκρανία η συνεννόηση που με δυσκολία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο: Το πρωί, τουλάχιστον επτά άμαχοι στο Ντονέτσκ σκοτώθηκαν από θραύσματα όλμου σε στάση τρόλεϊ.

Παράλληλα, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχώρησαν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, υπό την πίεση των φιλορώσων.

Το πρωί της Πέμπτης, όλμος -όπως φαίνεται- χτύπησε στάση τρόλεϊ μέσα στην πόλη του Ντονέτσκ στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον επτά άτομα σύμφωνα με εικονολήπτη του Reuters που βρέθηκε στο σημείο.

Οι αναφορές των φιλορώσων ενόπλων, οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή, μιλούν για εννέα νεκρούς. Η έκρηξη ήταν τέτοιας ισχύος που προκάλεσε ζημιές στα γύρω κτίρια.

Το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στους φιλορώσους ενόπλους. «Οι ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά σήμερα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ στην ουκρανική πρωτεύουσα το μεσημέρι. «Η Ρωσία φέρει ευθύνη» προσέθεσε.

Υποχωρούν οι στρατιώτες στο αεροδρόμιο

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το νέο τέρμιναλ του αεροδρομίου.

«Αποφασίστηκε η εγκατάλειψη του τέρμιναλ για νέες θέσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ.

Δέκα ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανατίναξαν το διάδρομο προσγείωσης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας τις απώλειες στις τάξεις του.

Την προηγούμενη ημέρα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε κατηγορήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι θέλουν να στοχεύουν σε «κατάφωρη προσάρτηση» μέρους της ανατολικής χώρας.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν ιδιαίτερα» από τις απόπειρες των φιλορώνων να «καταλάβουν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο» στην ανατολική Ουκρανία παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον Κέρι, οι φιλορώσοι κατάφεραν να επεκτείνουν τις θέσεις που ελέγχουν κατά 1.300 τ.χλμ..

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο