Ουσιαστικές εξουσίες στους δημάρχους ζήτησαν Καμίνης και Μπουτάρης
Να μην είναι «ευνουχισμένοι» οι δήμαρχοι, ζήτησαν οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης και, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα, παρουσίασαν, σε εκδήλωση στον Ιανό, τις προτάσεις τους.
Να μην είναι «ευνουχισμένοι» οι δήμαρχοι, αλλά να έχουν εξουσίες, ζήτησαν οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης. Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα παρουσίασαν, σε εκδήλωση στον Ιανό την Κυριακή, τις προτάσεις τους.
Ο δήμαρχος της Αθήνας, κ.Καμίνης, ανέδειξε ως έναν από τους βασικούς στόχους του δήμου την πεζοδρόμηση και την απόκτηση πρασίνου. Ακόμη, δήλωσε ότι η πόλη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, «να είναι μια ευρωπαϊκή πόλη».
Ο κ.Καμίνης, μέσα στο αναπτυξιακό πλαίσιο ενέταξε και τη μικρής κλίμακας πεζοδρόμηση, που θα πραγματοποιείται μετά από συνομιλίες με κατοίκους και καταστηματάρχες.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «γιγάντωση του μεταναστευτικού ρεύματος» που εισρέει στην Αθήνα. Δεν ανέδειξε, όμως, την ανύψωση των τειχών ως λύση. Απεναντίας είπε: «Να δούμε τον μετανάστη ως πλούτο και επένδυση και όχι φοβικά».
Μέσα στους μελλοντικούς στόχους, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ.Μπουτάρης ξεχώρισε τη δημιουργία τραμ, τη λειτουργικότητα των μέσων συγκοινωνίας και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης. Έκανε λόγο και για πανεπιστήμια που θα ανοίγουν τις «πύλες» τους όχι μόνο σε έλληνες, αλλά και σε ξένους σπουδαστές, τονίζοντας έτσι τη σημαντική θέση της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια.
Περνώντας στο θέμα του στολισμού, για το οποίο δέχθηκε και αρνητικές κριτικές, είπε: «Ίσως δεν έπρεπε να το κάνω», ενώ μιλώντας για το Μετρό Θεσσαλονίκης εστίασε στα μνημεία που θα αναδειχθούν από τις ανασκαφές.
«Δεν θα αλλάξουμε τους δρόμους, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορική μνήμη», δήλωσε ακόμη ο κ.Μπουτάρης, ενώ αναφερόμενος στην Οδό Τσιμισκή, είπε ότι δεν θα αλλάξει η ονομασία, αλλά ότι θα αναγράφεται και εκείνη που κατείχε στο παρελθόν ο δρόμος.
Τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία που έχει η ανάδειξη της εβραϊκής ιστορίας στη Θεσσαλονίκη, και δήλωσε: «Είναι υποχρέωσή μας να μη σβήσουμε την εβραϊκή μας ταυτότητα».
Σχολιάζοντας την επικρατούσα πολιτική κατάσταση μίλησε για «αποθέωση της βλακείας», και προέταξε το συναινετικό δρόμο, κατά τον οποίο οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας θα έπρεπε να κυβερνήσουν από κοινού για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ως λύση.
Ο Γιώργος Καμίνης με τη σειρά του μίλησε για «τύφλα που μας οδηγεί στην καταστροφή».
Και οι δύο δήμαρχοι επισήμαναν την αναγκαιότητα παροχής περισσότερων εξουσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Οι δήμοι είναι ευνουχισμένοι», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ενώ ο κ. Καμίνης προέβαλε τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού ως αγκάθι για την επίτευξη των δημοτικών στόχων.
Χαρακτήρισε, δε, το δήμο Αθηναίων ως το χειρότερο δείγμα Δημόσιας Διοίκησης, όπου δεν εφαρμόστηκε το ΑΣΕΠ, και μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης.
«Η πόλη δοκιμάζεται», προσέθεσε, και μέσα στο ταμπλό των πρωτοβουλιών ο κ. Καμίνης ενέταξε τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας για να μπορούν να μετακινούνται πιο εύκολα τα άτομα με αναπηρία.
Ακόμη, πρότεινε να καθορίζεται από τη δημαρχία το ύψος του φόρου ακινήτων (όχι του ΕΝΦΙΑ).
O κ. Καμίνης περνώντας στο θέμα της εγκληματικότητας είπε ότι δεν αρκεί μόνο η αστυνόμευση, ενώ ο κ.Μπουτάρης πρότεινε την κοινωνική εργασία ως μέθοδο τιμωρίας. Ελισάβετ Σταμοπούλου
Αφετηρία της παράστασης «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν» είναι η προσέγγιση του ρόλου του πατέρα και του αποτυπώματος που αφήνει στις επόμενες γενιές.