Πρόστιμο της ΕΕ στην JP Morgan για χειραγώγηση του Libor
Πρόστιμο περίπου 61 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan για χειραγώγηση των βασικών διεθνών διατραπεζικών επιτοκίων (Libor). Η JP Morgan συνεργάστηκε με την Royal Bank of Scotland από το 2008 μέχρι το 2009 για να καθορίσει τα επιτόκια του Libor σε παράγωγα ελβετικού φράγκου.
Πρόστιμο περίπου 61 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan για χειραγώγηση των βασικών διεθνών διατραπεζικών επιτοκίων (Libor). Η JP Morgan συνεργάστηκε με την Royal Bank of Scotland από το 2008 μέχρι το 2009 για να καθορίσει τα επιτόκια του Libor σε παράγωγα ελβετικού φράγκου.
Οι RBS, JP Morgan και οι ελβετικές τράπεζες UBS και η Credit Suisse εμπλέκονται και σε μια δεύτερη παρόμοια περίπτωση χειραγώγησης του Libor. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αυτήν τη δεύτερη έρευνα, η οποία χρονολογείται το 2007, οδήγησε το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν σε 94 εκατ. ευρώ.
Το Libor (London interbank offer rate) είναι το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες δανείζονται κεφάλαια μεταξύ τους. Σαν διατραπεζικό επιτόκιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει μία εκτίμηση στις τράπεζες του οριακού κόστους άντλησης νέων κεφαλαίων.
Οι δύο αποφάσεις της ΕΕ βασίστηκαν σε διακανονισμό που έγινε με τις ίδιες τις τράπεζες, που αναγνώρισαν τις μη σύννομες πράξεις. Σε αντάλλαγμα μειώθηκαν κατά 10% τα πρόστιμα τους, αντίστοιχα.
«Η οικονομία μας χρειάζεται έναν υγιή, διαφανή και αρκετά λειτουργικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εφαρμόζονται αυστηροί αντιμονοπωλιακοί κανόνες στον τομέα αυτό», είπε χθες ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυξημένη τρομοκρατική απειλή για βασικές ευρωπαϊκές υποδομές – Επιστολή από ΕΕ
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος Αιγύπτιος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της
- Με το βλέμμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο – Η Συρία μεταξύ ανάσχεσης και διάχυσης της κρίσης
- Στείρωση σκύλου και γάτας: Μια εξατομικευμένη ιατρική απόφαση – Τα υπέρ και τα κατά
- ΤτΕ: Ποιοι παράγοντες «ταΐζουν» τον πληθωρισμό – Τι να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός
- Ρένια Λουϊζίδου: Πώς τη βοήθησε ο Γιάννης Μπέζος στα πρώτα της βήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442