Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αλβανικό διάβημα διαμαρτυρίας στη σερβική πρεσβεία με φόντο τον αγώνα

Αλβανικό διάβημα διαμαρτυρίας στη σερβική πρεσβεία με φόντο τον αγώνα

Διάβημα διαμαρτυρίας απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον πρέσβη της Σερβίας στα Tίρανα Μίρολιουμπ Ζάριτς για τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών. Επιθέσεις δέχθηκαν καταστήματα Αλβανών σε πόλεις της σερβικής επικράτειας.

Διάβημα διαμαρτυρίας απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον πρέσβη της Σερβίας στα Tίρανα Μίρολιουμπ Ζάριτς. Μιλώντας στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο Σέρβος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι εστάλη ένα γραπτό «σκληρό διάβημα» διαμαρτυρίας από το αλβανικό ΥΠΕΞ στη σερβική πρεσβεία σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών.

Ο αγώνας διεκόπη μετά την εμφάνιση ιπτάμενου τηλεχειριζόμενου αντικειμένου με τη σημαία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας πάνω από τον αγωνιστικό χώρο και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Επιθέσεις δέχθηκαν καταστήματα Αλβανών σε πόλεις της σερβικής επικράτειας.

Στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ έγινε τα ξημερώματα αρτοποιείο που ανήκει σε Αλβανούς, στην πόλη Νόβι Σαντ της Βοϊβοντίνας. Το αρτοποιείο κάηκε ολοσχερώς και χάρη στην παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε στα διπλανά καταστήματα.

Στην πόλη Νόβι Σαντ άγνωστοι επιτέθηκαν σε άλλα δύο καταστήματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι Αλβανοί. Άγνωστοι έσπασαν τη βιτρίνα εστιατορίου και εισέβαλλαν σε αρτοποιείο, όπου άρχισαν να βρίζουν τους εργαζόμενους -σερβικής και ουγγρικής εθνότητας- επειδή δουλεύουν στο κατάστημα.

Σε μία άλλη πόλη της Βοϊβοντίνας, το Βρσατς, δέχτηκαν επίθεση τρία αρτοποιεία Αλβανών. Σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι δράστες επιτέθηκαν με πέτρες, καταστρέφοντας τις βιτρίνες και τα ψυγεία των αρτοποιείων.

Καθημερινά σε πολλές πόλεις τις Σερβίας προκαλούνται μικροεπεισόδια εναντίον αλβανών καταστηματαρχών.

Το θέμα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και κατά την εκτίμηση αναλυτών, όσο σιωπά η σερβική κυβέρνηση, οι εξτρεμιστές ενθαρρύνονται.

Παράλληλα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την σερβική πρεσβεία στα Τίρανα. Ο Σέρβος πρέσβης ανέφερε ότι επρόκειτο για περίπου 100 άτομα, που αυτοαποκαλούνται «Νέοι Πατριώτες», οι οποίοι διαδήλωσαν ειρηνικά μπροστά από το κτίριο της σερβικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι φορούσαν μπλουζάκια σε μαύρο και κόκκινο χρώμα και κρατούσαν σημαίες με μηνύματα στην αλβανική και την αγγλική γλώσσα, όπως: «Ο Μαύρος Αετός πετά στον ουρανό», «Όλοι οι Αλβανοί στηρίζουν την ερυθρόμαυρη εθνική ομάδα» και «Είμαι περήφανος που είμαι Αλβανός».

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν προστατευτικό κλοιό γύρω από το κτίριο της πρεσβείας και κράτησαν τους διαδηλωτές σε απόσταση περίπου 50 μέτρα μακριά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο