Αναποτελεσματική η ιβαμπραδίνη κατά στηθάγχης και καρδιακής ανεπάρκειας
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και δείχνουν ότι η δραστική ουσία ιβαμπραδίνη για τη μείωση του καρδιακού παλμού δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και δείχνουν ότι η δραστική ουσία ιβαμπραδίνη για τη μείωση του καρδιακού παλμού δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η ιβαμπραδίνη είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη για την σταθερή στηθάγχη λόγω απόφραξης των καρδιακών αρτηριών και για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Αν και η μείωση του καρδιακού παλμού είναι επιθυμητή και στις δύο περιπτώσεις, η μελέτη σε δείγμα 19.000 ασθενών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, έδειξε ότι μια σημαντική αναλογία πασχόντων με σοβαρή στηθάγχη τελικά παρουσίασε επιδείνωση.
Η μελέτη SIGNIFY είχε σχεδιαστεί να αποδείξει ότι η προσθήκη της ιβαμπραδίνης στην βασική θεραπεία, έχει θετικά αποτελέσματα. Το αρνητικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε στην υπο-ομάδα των 12.000 ασθενών με σοβαρή στηθάγχη ήταν απόδειξη ότι η δραστική ουσία είναι αναποτελεσματική.
Συγκεκριμένα, η αύξηση του συνδυαστικού κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου και εμφράγματος στη συγκεκριμένη ομάδα ήταν μεν μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική, με το 7,6% αυτών να βιώνει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τον περασμένο Μάιο, είχε εκδώσει οδηγία για την ασφάλεια του σκευάσματος, το οποίο είναι διαθέσιμο με την εμπορική ονομασία Procoralan. Η ανακοίνωση των νέων αποτελεσμάτων αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον του σκευάσματος στην αγορά.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Έκρηξη στο νυχτερινό κέντρο που θα εμφανιστεί στη Λευκωσία
- Κομβικό παιχνίδι στη Βαλένθια για το πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός, «τελικός» με την Ντουμπάι για τον Παναθηναϊκό
- Πυρκαγιά στη Λιοσίων: Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Αθήνα – Άγιοι Ανάργυροι
- «Κλειδώνει» την Πέμπτη o κατώτατος μισθός – Πού θα φτάσει
- «Ο Μαλακάι Φλιν, η Εφές και η Euroleague…»
- Βουλιαγμένη: «Σβήνουν» οι ελπίδες για τον 34χρονο δύτη που παρασύρθηκε στο «πηγάδι του διαβόλου»
- Η έκρηξη του Ριέρα για τον Γκέτσε που ανανεώνει στην ‘Αϊντραχτ Φρανκφούρτης
- Αλλαγή σκυτάλης στη Νέα Αριστερά: Νέος πρόεδρος ο Σακελλαρίδης – Ισορροπίες για τον επικεφαλής στη Βουλή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 24.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/agustin-fernandez-6U97YfljDK4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442