Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υπό πίεση η Μόσχα για την Ουκρανία στις αλλεπάλληλες επαφές Πούτιν

Υπό πίεση η Μόσχα για την Ουκρανία στις αλλεπάλληλες επαφές Πούτιν

Σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες έχει ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ντ.Κάμερον, ενώ συνομίλησαν και Τζ.Κέρι - Σ.Λαβρόφ. Η Δύση ασκεί έντονες πιέσεις στη Μόσχα να σταματήσει να εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση και να συνεργαστεί με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες έχει ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία. Η Δύση ασκεί έντονες πιέσεις στη Μόσχα να σταματήσει να εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση και να συνεργαστεί με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Πούτιν είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον βρετανό πρωθυπουργό. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι παρέδωσε στον ρώσο πρόεδρο «μία ξεκάθαρη και αυστηρή σειρά μηνυμάτων», λέγοντας ότι είναι εφικτή μια διπλωματική λύση της κρίσης, εάν η Ρωσία βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης.

«Το στάτους κβο, η σημερινή κατάσταση, δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να αλλάξει» είπε ο Κάμερον, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των ηγετών της G7 στις Βρυξέλλες, η οποία προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα ληφθούν νέες κυρώσεις εναντίον της σε περίπτωση που δεν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Χρειάζεται οι Ρώσοι να αναγνωρίσουν και να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο. Χρειάζεται η αποκλιμάκωση, χρειάζεται να σταματήσουν να μεταφέρονται στα σύνορα όπλα και άνθρωποι. Χρειάζεται δράση σε αυτά τα μέτωπα» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Υπάρχει η δυνατότητα μιας επιτυχημένης, ειρηνικής και σταθερής Ουκρανίας, κυρίως τώρα που πραγματοποιήθηκαν και προεδρικές εκλογές» είπε ο Κάμερον, μετά τη συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση και με τον γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ.

Συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους στο Παρίσι.

Αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Παρισιού, αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε «σημαντικά θέματα για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όμως ακόμα πιο σημαντικά για όλους εκείνους που θέλουν να δουν (να επικρατεί) η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Τζον Κέρι πριν από τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο νέος πρόεδρος (Πέτρο) Ποροσένκο εξέφρασε ξεκάθαρα την επιθυμία του να απευθυνθεί σε όλους τους Ουκρανούς και να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στο να ενωθεί ολόκληρη η χώρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς ευχόμαστε ότι αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και όλες τις άλλες (χώρες) για να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε την Ουκρανία μια χώρα οικονομικά ισχυρή, της οποίας η εδαφική κυριαρχία θα γίνεται σεβαστή, και η οποία δεν θα γίνει ένα πιόνι στην σύγκρουση μεταξύ άλλων κρατών […], όμως κυρίως μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με ακεραιότητα συνόρων και με ενωμένο το λαό της, ικανή να δρα ως μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, με συναλλαγές, και τη δέσμευση όλων των πλευρών», συνέχισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να βρει με τη Ρωσία «το δρόμο της συνεργασίας προκειμένου να βοηθήσουν σε ό,τι συμβεί».

«Υπάρχουν προφανώς δυσκολίες. Εμείς τις καταλαβαίνουμε. Για αυτό ακριβώς το λόγο εμείς συναντιόμαστε σήμερα για να συζητήσουμε, πριν τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δε μπορώ παρά να προσυπογράψω αυτό που μόλις είπε» ο Τζον Κέρι, είπε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ευχόμαστε να δούμε μια Ουκρανία ειρηνική, σταθερή, ένα μέρος για όλους όσους ζουν στην Ουκρανία όπου θα νιώθουν ίσοι, ότι τους σέβονται, ότι τους ακούν, ότι ζουν στην ειρήνη και μια χώρα που αποτελεί μια γέφυρα, όχι ένα πιόνι» τόνισε.

Όμως η ατζέντα των συνομιλιών πρέπει να είναι «πολύ πιο διευρυμένη από την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Εμείς ευχόμαστε και σε άλλες χώρες όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, να επικρατήσει η ειρήνη και να μην χρησιμοποιούνται ως πιόνια» είπε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο